ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Tι θα γίνει με τη ρύθμιση των 100 δόσεων

Tι θα γίνει με τη ρύθμιση των 100 δόσεων

Ανατροπές στη ρύθμιση των 100 δόσεων φέρνει η συμφωνία με τους δανειστές, καθώς θα υπάρξει αυστηρότερη αντιμετώπιση των οφειλετών που είχαν την οικονομική δυνατότητα και δεν πλήρωναν, ενώ ουσιαστικά «επιβραβεύτηκαν» από την υπαγωγή τους στο νέο καθεστώς που ισχύει, πληρώνοντας είτε σημαντικά χαμηλότερα πρόστιμα και προσαυξήσεις είτε πετυχαίνοντας την πλήρη διαγραφή τους.

ΣΤΟ ΚΟΥΡΕΙΟ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ - ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ, ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ, ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

Οι παρεμβάσεις που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών αφορούν στην εισαγωγή εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, γεγονός που σημαίνει ότι αυτόματα, με την υιοθέτησή τους, για αρκετούς οφειλέτες θα μειωθεί ο αριθμός των υπολειπόμενων δόσεων και θα αυξηθεί αντίστοιχα το ποσό της δόσης.

Αλεξιάδης: Προστασία αδύναμων και νέο καθεστώς για εύπορους οι στόχοι για τις 100 δόσεις

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στο Σκάι, είπε ότι δεν θα υπάρξει άλλη αντίστοιχη ρύθμιση, ωστόσο υπάρχουν σκέψεις για τροποποίηση της ρύθμισης, με την εισαγωγή συγκεκριμένων εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Η προστασία των φορολογουμένων που δεν έχουν δυνατότητα να πληρώσουν τις οφειλές τους, αλλά και η μετακύλιση βαρών στους πιο εύπορους, αποτελούν τους στόχους της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση για την αναμόρφωση της ρύθμισης των 100 δόσεων, δήλωσε.

Ο κ. Αλεξιάδης τόνισε πως εξετάζονται εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια βάσει των οποίων ορισμένοι οφειλέτες που έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση θα κληθούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους προς το Δημόσιο σε λιγότερες δόσεις.

Επισήμανε πως η κυβέρνηση θέλει πρωτίστως να προστατεύσει τους τα αδύναμα στρώματα, και ταυτόχρονα πρέπει να αντιμετωπίσει την κατάσταση με «ρεαλισμό» και με γνώμονα την αύξηση των εισπράξεων για τις ανάγκες του κράτους.

Αποσαφήνισε δε πως δεν θα υπάρξει ξανά ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σαν τις 100 δόσεις.

Αναφερόμενος στον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Αλεξιάδης σημείωσε ότι ο στόχος εισπραξιμότητας παραμένει μεν στα 2,65 δισεκατομμύρια ευρώ, όμως η κυβέρνηση καταβάλει προσπάθεια ώστε ο φόρος να γίνει «πιο δίκαιος και πιο αναλογικός».

«Υπάρχουν δυνατότητες» είπε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά αφήνοντας να εννοηθεί πως θα επιχειρηθεί μετακίνηση των βαρών σε όσους κατέχουν μεγαλύτερη ακίνητη περιουσία.

Στο κουρείο της Τρόικας

Παράλληλα σύμφωνα με Τα Νέα οι αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων που ποτέ δεν είδε με καλό μάτι η τρόικα θα αφορούν, την αύξηση του ισχύοντος επιτοκίου, τη μείωση του αριθμού των δόσεων και τον έλεγχο της συνέπειας του οφειλέτη για τις υπόλοιπες φορολογικές του υποχρεώσεις.

Συγκεκριμένα τροχοδρομούνται αύξηση του επιτοκίου στο 5% καθώς το 3% που ισχύει σήμερα για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ θεωρείται προκλητικά χαμηλό

Μείωση στο μισό των δόσεων (από τις 100 στις 50) για όσους οφειλέτες θεωρούνται «έχοντες» με την έρευνα των εισοδηματικών και περουσιακών τους στοιχείων όπως είχε εξαγγείλει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης

Ενώ προϋπόθεση για να μη χαθεί η ρύθμιση των 100 δόσεων θα θεωρείται η πληρωμή τρεχουσών οφειλών ή εναλλακτικά η ένταξή τους στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

Στις 100 δόσεις και όσοι δεν ολοκλήρωσαν την αίτηση

Σχετικά η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου για το θέμα της ένταξης οφειλετών στις 100 δόσεις, οι οποίοι, λόγω της τραπεζικής αργίας, δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν την ένταξη, ότι ήδη γίνονται ενέργειες, για να ασκηθεί αυτό το δικαίωμα, χωρίς πρόβλημα. Για το μέλλον της ρύθμισης, είπε ότι θα γίνουν κάποιες αλλαγές, αλλά δεν θα ανατραπεί το πνεύμα της ρύθμισης.

Σχετικές ειδήσεις