ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμφωνία: Διαβάστε ολόκληρο το προσχέδιο

Συμφωνία: Διαβάστε ολόκληρο το προσχέδιο

Περισσότερα στοιχεία σε ό,τι αφορά τη νέα συμφωνία με τους θεσμούς, έδωσαν στη δημοσιότητα πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση, όπου αναλύονται οι βασικές μεταρρυθμίσεις, πριν κατατεθεί το τελικό νομοσχέδιο στη βουλή.

Η συμφωνία στα δημοσιονομικά προβλέπει ήπια προσαρμογή, αφήνοντας χώρο στην ανάπτυξη, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, αναφερόμενες στα βασικά σημεία της συμφωνίας, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι με αυτήν δεν θα υπάρξει καμία νέα δημοσιονομική επιβάρυνση, δηλαδή νέα μέτρα, κατά το προσεχές διάστημα.

Επιπλέον, η συμφωνία προβλέπει όχι μόνο την αναχρηματοδότηση του χρέους μέχρι το α' εξάμηνο του 2018, αλλά και αρκετά χρήματα προκειμένου να εξοφληθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προκειμένου να υπάρξει «φρέσκο» χρήμα στην αγορά.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έως το τέλος του 2015 και την άμεση ενίσχυση τους με τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ, δεν υπάρχει πλέον κανένας απολύτως κίνδυνος για «κούρεμα» καταθέσεων.

Ακόμη, η κυβέρνηση δεν δέχθηκε να πωλούνται τα «κόκκινα δάνεια» σε εταιρείες, ενώ με νομοθεσία έχει προστατεύσει την πρώτη κατοικία από τους πλειστηριασμούς, έως το τέλος του 2015. Προαναγγέλλουν ότι εντός του φθινοπώρου θα υπάρξουν κυβερνητικές πρωτοβουλίες ώστε να τακτοποιηθούν οριστικά, όσο αυτό μπορεί να γίνει σε μια «αγορά» περίπου 95 δισ. ευρώ, όσα και τα «κόκκινα δάνεια». Γι' αυτό το λόγο θα υπάρξει ομάδα διαβούλευσης με τους θεσμούς.

Επίσης επισημαίνουν ότι η συμφωνία προβλέπει ακόμα αναπτυξιακό πακέτο 35 δισ. ευρώ («πακέτο Γιουνκέρ»).

Επιπλέον, η συμφωνία, όπως αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές, προβλέπει το Ταμείο αποκρατικοποιήσεων, μέσα από το οποίο η δημόσια περιουσία δεν πάει προς πώληση, όπως στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά αξιοποιείται.

1111
neo 3
neo 4
neo 5
neo 6
neo 7
neo 8
neo 9
PROSXEDIO 9

Σχετικές ειδήσεις