ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Θετική εισήγηση των Θεσμών – Άμεση εκταμίευση 23 εκατ. ευρώ

Eurogroup: Θετική εισήγηση των Θεσμών – Άμεση εκταμίευση 23 εκατ. ευρώ

Θετικό ήταν για την ελληνική πλευρά το κλίμα που κυριάρχησε στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες για να προετοιμάσει την υπουργική σύνοδο - «Κλείνει» η συμφωνία.

Και οι τρεις Θεσμοί ([ΕΚΤ, Κομισιόν και ΔΝΤ) μάλιστα εισηγήθηκαν την ένταξη της χώρας μας στο τριετές πρόγραμμα, ενώ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα εκταμιευθούν άμεσα 13 δισ. ευρώ που θα διατεθούν κατά κύριο λόγο στην αποπληρωμή των δόσεων προς τους δανειστές, ενώ 500 εκατ. από αυτά θα αξιοποιηθούν σε ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Σε δεύτερο, δε, χρόνο, «αλλά άμεσα», θα εκταμιευτούν άλλα 10 δισ. ευρώ που θα διατεθούν αποκλειστικά στις τράπεζες - και σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, τα 7,2 δισ.ευρώ θα αποδοθούν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης, το 1,6 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ.

Παράλληλα, όπως τονίζουν στο Μαξίμου, γίνεται προσπάθεια «για την εκταμίευση ενός ακόμα σημαντικού ποσού που θα κατευθυνθεί αποκλειστικά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι υπήρξαν διαφορετικές απόψεις ως προς τη λειτουργία του νέου Ταμείου, αλλά και για το πώς θα εκμεταλλεύεται τα περιουσιακά του ελληνικού δημοσίου, ενώ όσον αφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα, που συμφωνήθηκαν στην Αθήνα, ορισμένα μέλη επεσήμαναν ότι είναι χαμηλά…

Όπως ανέφεραν, επίσης, καλά πληροφορημένες ελληνικές διπλωματικές πηγές, καμία εθνική αντιπροσωπεία δεν έθεσε στη συνεδρίαση των εμπειρογνωμόνων των κρατών μελών θέμα προσωρινού δανεισμού της Ελλάδας σε βραχυπρόθεσμη βάση, ενώ ο βασικός άξονας των διαβουλεύσεων αφορούσε τη χρηματοδότηση της Ελλάδας επί τη βάσει του νέου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Ως προς τα εκκρεμή, τέλος, ζητήματα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως το μεγαλύτερο αφορά τον τρόπο λειτουργίας και το χαρακτήρα του Οργανισμού. Επί τούτου, η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι ο εν λόγω Οργανισμός θα πρέπει να έχει πρωτίστως επενδυτικό προσανατολισμό...

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται στις Βρυξέλλες το έκτακτο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνη για να συζητήσει σχετικά με το τρίτο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, το οποίο υπερψηφίστηκε το πρωί της Παρασκευής (14/08/2015) από τη Βουλή των Ελλήνων με 222 ψήφους.

Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών αναχώρησε κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενόσω βρισκόταν σε εξέλιξη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής η οποία κατέληξε στην ψηφοφορία για τη δανειακή σύμβαση, τα προαπαιτούμενα και συμφωνία. Ο κ. Τσακαλώτος ψήφισε «ναι» μέσω επιστολικής ψήφου.

Στο σημερινό Eurogroup αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της Ελλάδας και η σύναψη της νέας συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των τεσσάρων θεσμών.

Οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να αποτιμήσουν τη συμφωνία, σε τεχνικό επίπεδο, μεταξύ των δύο πλευρών ώστε να ανάψει το πράσινο «φως» για την πολιτική έγκριση του νέου, τριετούς δανείου.

Προσερχόμενος στο Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έκανε λόγο για ένα κείμενο με πάρα πολλές σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την Ελλάδα. Eίναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν ερωτήματα, κριτική, ζητήματα που θα πρέπει να διευκρινιστούν. Mέχρι απόψε το βράδυ θα έχουμε χρόνο σχολίασε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών εκφράζοντας την ελπίδα για θετικό αποτέλεσμα στο τέλος των εργασιών του Eurogroup.

Από την πλευρά του ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, Μισέλ Σαπέν, επισήμανε ότι έχει γίνει πολύ σημαντική δουλειά και προετοιμασία από την ελληνική κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των θεσμών. Όπως είπε, η απόφαση για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας θα είναι ένδειξη αλληλεγγύης έναντι της υπευθυνότητας που επέδειξε τις τελευταίες εβδομάδες η ελληνική κυβέρνηση. «Θα εξετάσουμε αν χρειάζονται περαιτέρω διευκρινίσεις», πρόσθεσε. Εξάλλου, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι τον Οκτώβριο θα γίνει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, καθώς όπως είπε θεωρείται αναγκαίο για να μπορέσει η ελληνική οικονομία να ανασάνει.

«Πρέπει να έχουμε σαφή δέσμευση από το ΔΝΤ, για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα», διαμήνυσε ο Β. Σόιμπλε προσερχόμενος στο Eurogroup τονίζοντας πως πρέπει να βρεθεί ο τρόπος. «Το ΔΝΤ έχει κανόνες που πρέπει να τηρήσει, αλλά πάντα υποστηρίζαμε πως πρέπει να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα», τοποθετήθηκε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ ενημερώνοντας ωστόσο, πως η κύρια δουλειά έχει γίνει. «Πιστεύω ότι σήμερα θα βρεθεί λύση», κατέληξε ο Βόλφανγκ Σόιμπλε, ωστόσο αναμένεται η στάση του κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup τη στιγμή που κάποια δημοσιεύματα έκαναν λόγο για το ενδεχόμενο ενός «δανείου-γέφυρας».

Σχετικές ειδήσεις