ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: «Αυξημένες» οι προσδοκίες για συμφωνία με τις ευλογίες του Βερολίνου

Eurogroup: «Αυξημένες» οι προσδοκίες για συμφωνία με τις ευλογίες του Βερολίνου

Το θετικό κλίμα που καλλιέργησαν κατά την είσοδό τους στις εργασίες του Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης φαίνεται να επιβεβαιώνουν και δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου. Όπως μεταδίδουν, το Βερολίνο θέλει σήμερα συμφωνία, καθώς δε ρισκάρει να γίνει η μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που θα ναρκοθετήσει τις προσπάθειες των εμπλεκόμενων πλευρών και θα βάλει ξανά σε διαδικασία διαδικασία νέου κύκλου συνομιλιών τις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η Γερμανία έδωσε το «πράσινο φως» πως θα στηρίξει σήμερα ενδεχόμενη συμφωνία για το νέο πακέτο μέτρων της Ελλάδας, βάζοντας τέλος στην παραφιλολογία και την ανησυχία ημερών για πως ίσως το Βερολίνο μπλοκάρει το σχέδιο και εξαναγκάσει τις διαπραγματευτικές πλευρές σε νέο κύκλο συνομιλιών.

Άλλωστε, κατά την είσοδό του στο κρίσιμο Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας έδωσε το κλίμα για τη συνέχεια με μία φράση του: «Πιστεύω πως στο τέλος της μέρας θα έχουμε ένα αποτέλεσμα».

Παρόλα αυτά, όπως μεταδίδει ο Στέφαν Βάγκστιλ των Financial Times, ο κ. Σόιμπλε τόνισε πως ακόμη κι αν οι διαφορές μεταξύ Ελλάδας και των ευρωπαίων εταίρων της διευθετηθούν, υπολείπεται να καθοριστεί και ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η γαλλική Le Monde που εκτιμά πως το συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης δεν έχει κανένα λόγο να μην επικυρώσει τη συμφωνία για την Ελλάδα σήμερα.

Στο ερώτημα αν υπάρχει το ενδεχόμενο οι γερμανικές αμφιβολίες να προκαλέσουν εμπλοκή στο Eurogroup, η γαλλική εφημερίδα εκτιμά πως «μάλλον όχι». Κι αυτό γιατί το Βερολίνο που έως τώρα έχει κρατήσει σκληρή γραμμή απέναντι στην Ελλάδα, δε θέλει να ρισκάρει να γίνει η μοναδική πρωτεύουσα της Ευρώπης που θα αντιταχθεί στη συμφωνία, μετά, μάλιστα, κι από την ανακοίνωση της Φινλανδίας πως θα συμμετάσχει κανονικά στο πρόγραμμα.

Σχετικές ειδήσεις