ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πολιτικό θρίλερ στην Ολλανδία για το ελληνικό πρόγραμμα

Πολιτικό θρίλερ στην Ολλανδία για το ελληνικό πρόγραμμα

Εκτός από την Μπούντεσταγκ, όπου έχει στραφεί όλη η προσοχή, η συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα περνά σήμερα και από το ολλανδικό κοινοβούλιο όπου τα πράγματα περιπλέκονται και η διαδικασία μπορεί να πάρει διαστάσεις πολιτικού θρίλερ.

Η κυβέρνηση του Μαρκ Ρούτε είναι πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπη με πρόταση δυσπιστίας από τους δεξιούς ευρωσκεπτικιστές του Geert Wilders, κατά τη συζήτηση σήμερα του τρίτου πακέτου διάσωσης προς την Ελλάδα.

Κατά την προεκλογική του καμπάνια το 2012 ο Ρούτε είχε υποσχεθεί να μη δοθεί «ούτε ένα σεντ ακόμα προς την Ελλάδα», θέση με την οποία συντάσσονται ο Wilders, το κόμμα του Ρούτε και οι περισσότεροι Ολλανδοί ψηφοφόροι.

Ο Wilders έχει απειλήσει πως αν η ολλανδική κυβέρνηση συμφωνήσει να συμβάλει σε περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα, θα υποβάλει πρόταση δυσπιστίας εναντίον της.

Ωστόσο τις διαπραγματεύσεις για το τρέχον πρόγραμμα συντόνισε ο υπουργός Οικονομικών του Ρούτε, ο Ολλανδός Γερούν Ντάισελμπλουμ που είναι επικεφαλής και του Eurogroup.

Η πρόταση δυσπιστίας, εάν όντως κατατεθεί, εκτιμάται πως δεν θα συγκεντρώσει την απαραίτητη στήριξη.

Οι Ολλανδοί βουλευτές διακόπτουν σήμερα τις διακοπές τους, σημειώνει το πρακτορείο Reuters, για την επείγουσα συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα το οποίο έχει πάρει την έγκριση της ελληνικής Βουλής και του Eurogroup.