ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Observer – Βαρουφάκης: Θύμα των συμβούλων και του εγώ του ο Τσίπρας – Εξελίσσεται σε νέο Μιτεράν

Observer – Βαρουφάκης: Θύμα των συμβούλων και του εγώ του ο Τσίπρας – Εξελίσσεται σε νέο Μιτεράν

Τόπος συνάντησης, η Αίγινα «ο εξοχικός παράδεισος των πλούσιων Αθηναίων με τα αρχαία και τη σημαντική ιστορία». Ο δημοσιογράφος Άντριου Άντονι του Observer «αναλύει» τον πρώην υπουργό - τίτλος που, όπως παρατηρεί ο δημοσιογράφος «είναι ανεπαρκής για το μύθο του Βαρουφάκη» - σε ένα δημοσίευμα - αφιέρωμα για τον πληθωρικό πολιτικό. Στο εισαγωγικό του σημείωμα δε, σημειώνει εύγλωττα: «Κι ο Γκίκας Χαρδούβελης ήταν πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας αλλά κανείς δεν τον γνωρίζει».

«ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕ ΜΑΣ ΣΥΓΧΩΡΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΙΖΕΡΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑΜΕ ΚΑΛΑ»

«Καθηγητής οικονομικών στο επάγγελμα, μέσα σε λίγους μήνες κατέληξε, από τη βολική αφάνεια του ακαδημαϊκού, να γίνει ένας από τους πιο αναγνωρισμένους πολιτικούς του πλανήτη», γράφει το δημοσίευμα – αφιέρωμα στον Γιάνη Βαρουφάκη και συνεχίζει: «Ψηλός, μυώδης, με έντονο σκοτεινό βλέμμα και ξυρισμένο κεφάλι αλά Νοσφεράτου, έγινε αστραπιαία το πρόσωπο των διεθνών ΜΜΕ. Όταν ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ και νεοεκλεγείς πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας τον διόρισε υπουργό Οικονομικών, τον περασμένο Γενάρη, ο Βαρουφάκης υποσχέθηκε μέσω της προσωπικής του ιστοσελίδας να διατηρήσει τις ειλικρινείς απόψεις του. Και δεν απογοήτευσε».

Varoufaki 2

«Παραλλήλισε την Ευρωζώνη με το Hotel California των Eagles: «Μπορείς να βγεις όποτε θέλεις, αλλά δεν μπορείς ποτέ να φύγεις (You can check out anytime you like, but you can never leave). Χαρακτήρισε τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα σαν «δημοσιονομικό εικονικό πνιγμό» και υποστήριξε πως αυτό που έκαναν οι πιστωτές της Ελλάδας στη χώρα αντιστοιχούσε σε ‘’τρομοκρατία’’», γράφει το δημοσίευμα, υπενθυμίζοντας κάποια από τα θρυλικά «τσιτάτα» του πληθωρικού πρώην υπουργού.

Varoufakis

«Σεξ και χρήμα: Ένας εκρηκτικός συνδυασμός. Φαινόταν πως δε θα διαρκούσε – και δε διήρκησε. Στις έξι Ιουλίου, μία ημέρα αφότου οι Έλληνες απέρριψαν τη λιτότητα σε ένα βιαστικά οργανωμένο δημοψήφισμα, ο Βαρουφάκης εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από τον Τσίπρα. Ήταν μία περίεργη στιγμή για το ΣΥΡΙΖΑ και, ιδιαιτέρως για το Βαρουφάκη, αφού σχεδόν ταυτόχρονα αποτελούσε ένα συνδυασμό μιας πειστικής νίκης με μία αξιοθρήνητη ήττα. Ο ελληνικός λαός, εν μέρει παρακινημένος από τους πύρινους λόγους του υπουργού Οικονομικών, είχε μιλήσει, δίνοντας χαστούκι στο πρόσωπο των Ευρωπαίων θεσμών», γράφει ο αρθρογράφος και περιγράφει: «Μαυρισμένος με συναντά στην είσοδο της κομψής, μοντέρνας εξοχικής κατοικίας και είναι χαλαρός με ένα λευκό πουκάμισο και ένα μπλου τζιν. Μου εξηγεί πως το σπίτι δεν είναι δικό του αλλά της οικογένειας της συζύγου του, της Δανάης Στράτου».

Ο Άντριου Άντονι αναφέρει πως «σε ένα μέιλ προς εμένα προ ημερών, ο Βαρουφάκης έγραψε: ‘’ο Τσίπρας πήρε την απόφασή του εκείνη τη νύχτα του δημοψηφίσματος, όχι μόνο να παραδοθούμε στην τρόικα αλλά και να εφαρμόσει τους όρους της παράδοσης στη λογική πως είναι καλύτερο να εφαρμόσει μία προοδευτική κυβέρνηση τους όρους της παράδοσης που απεχθάνεται παρά να τους αφήσει στα πιόνια της τρόικας που θα έκαναν το ίδιο αλλά με ενθουσιασμό».

0b790df9 85ed 45e9 bceb 6a80db567632 1360x2040

Στα σενάρια περί ''εσχάτης προδοσίας'', ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι σαρκαστικά ειλικρινής: «Νομίζω πως θα αποτύχει. Παρόλα αυτά, θα ήταν ενδιαφέρον να προσαχθώ και καταδικαστώ για εσχάτη προδοσία. Για ποιο λόγο ακριβώς; Επειδή είπα όχι σε μία συμφωνία που η ίδια η τρόικα θεωρεί μη βιώσιμη; Ή γιατί προσπάθησα να βρω ένα αμυντικό σχέδιο απέναντι στις απειλές τους; Υπό μία έννοια, θα μου άρεσε να συμβεί κάτι τέτοιο γιατί έτσι θα μπορούσα να τους εκθέσω γι’αυτό που είναι».

Ως προς την περιβόητη υποκλοπή των ΑΦΜ, ο Βαρουφάκης τονίζει: «Ας υποθέσουμε πως γνωρίζω τον φορολογικό σου αριθμό. Και τι μ’αυτό; Θα πρέπει να καταλήξουν σε μία κατηγορία πως προσπάθησα να δημιουργήσω λογαριασμούς για τους φορολογούμενους για να βάλω λεφτά σ’αυτούς. Εντάξει; Ένοχος».

Ως προς το νεοσυσταθέν κόμμα Λαφαζάνη, ο Βαρουφάκης τονίζει: «Δε θα συμμετέχω στο κόμμα αλλά δε θα μπω στη διαδικασία να επιτίθεμαι κιόλας στο Λαφαζάνη» και καταλήγει πως «αυτό που δε μας συγχωρούν είναι πως, ακόμα και στη μιζέρια της οικονομικής κρίσης, εμείς μπορούμε να περνάμε ακόμα καλά».

Σχετικές ειδήσεις