ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνα: Μείωσε το επιτόκιο χορηγήσεων για στήριξη του χρηματιστηρίου και της οικονομίας

Κίνα: Μείωσε το επιτόκιο χορηγήσεων για στήριξη του χρηματιστηρίου και της οικονομίας

Η κινεζική κεντρική τράπεζα έκοψε το βασικό επιτόκιο χορηγήσεων - για πέμπτη φορά από τον Νοέμβριο - και μείωσε παράλληλα το ποσό των υποχρεωτικών διαθεσίμων που πρέπει να τηρούν οι τράπεζες, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg. Eντείνει, έτσι, η κεντρική τράπεζα τις προσπάθειές της να περιορίσει τη μεγάλη πτώση της χρηματιστηριακής αγοράς και το βάθεμα της οικονομικής επιβράδυνσης.

Το επιτόκιο χορηγήσεων για ένα έτος μειώνεται κατά 25 μονάδες βάσης (ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας) στο 4,6% από αύριο, ανακοίνωσε η κινεζική κεντρική τράπεζα στον ιστότοπό της. Το επιτόκιο καταθέσεων για ένα έτος θα μειωθεί κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,75%. Η επιτάχυνση της νομισματικής χαλάρωσης υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα των αρμόδιων παραγόντων να επιτευχθεί ο στόχος του Κινέζου πρωθυπουργού Λι Κεκιάνγκ για ρυθμό ανάπτυξης περίπου 7% το 2015.
Ο κίνδυνος κεφαλαιακών εκροών και περιορισμού της ρευστότητας μετά την υποτίμηση από την Κίνα του γουάν στις 11 Αυγούστου, τα ασθενέστερα από τις προβλέψεις οικονομικά στοιχεία και η νέα εξασθένηση της χρηματιστηριακής αγοράς αύξησαν την πίεση για περαιτέρω νομισματική στήριξη της οικονομίας.
Η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε στις 11 Αυγούστου ότι θα δώσει μεγαλύτερη δυνατότητα στις αγορές να καθορίζουν την ισοτιμία του γουάν, κάτι που ενθάρρυνε τη μεγαλύτερη υποτίμηση του νομίσματος εδώ και δύο δεκαετίες και απειλεί να προκαλέσει εκροές κεφαλαίων. Μετά την κίνηση αυτή, η κεντρική τράπεζα παρενέβη για να περιορίσει τις ζημιές.
Οι κίνδυνοι αποπληθωρισμού, η υπερβάλλουσα παραγωγική δυναμικότητα και ένα υψηλό χρέος, σκεπάζουν με νέφος την κινεζική οικονομία, η οποία προβλέπεται να σημειώσει τη βραδύτερη ανάπτυξη από το 1990. Η βιομηχανική παραγωγή, οι επενδύσεις και οι λιανικές πωλήσεις της Κίνας τον Ιούλιο ήταν χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Σχετικές ειδήσεις