ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ολάντ: Έχουμε εμπιστοσύνη στις κινεζικές Αρχές

Ολάντ: Έχουμε εμπιστοσύνη στις κινεζικές Αρχές

Πεπεισμένος για την ικανότητα της Κίνας να ξεπεράσει τη χρηματοπιστωτική κρίση που βυθίζει τις χρηματαγορές, οι οποίες ανησυχούν για την υγεία της οικονομίας της χώρας, δήλωσε σήμερα (25/08) ο Φρανσουά Ολάντ και παράλληλα κάλεσε το Πεκίνο «να αναλάβει όλες τις ευθύνες του στην παγκόσμια διακυβέρνηση».

«Εμπιστεύομαι τις κινεζικές Αρχές για την ικανότητά τους να ξεπεράσουν τη χρηματιστηριακή αυτή κρίση. Έχουν τα μέσα να δράσουν και ο ρυθμός της κινεζικής ανάπτυξης, παρότι εξακολουθεί να επιβραδύνεται, παραμένει σε αξιοζήλευτο επίπεδο», δήλωσε ο Ολάντ κατά τη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του για την εξωτερική πολιτική προς τους Γάλλους πρεσβευτές που έφθασαν από όλα τα σημεία του πλανήτη στο Παρίσι, με την ευκαιρία αυτή.

«Επιθυμία μας είναι η Κίνα να αναλάβει όλες τις ευθύνες της στην παγκόσμια διακυβέρνηση», πρόσθεσε ο Ολάντ υπενθυμίζοντας ότι η χώρα θα προεδρεύσει της G20 το 2016.

Επισημαίνοντας την ανάγκη για το Πεκίνο να μεταρρυθμίσει τις αγορές του, ο Ολάντ δήλωσε:

«H Κίνα είναι η δεύτερη οικονομία παγκοσμίως, πρέπει επίσης να προσαρμοστεί, να προσαρμόσει τις κεφαλαιαγορές της, να προσαρμόσει επίσης την ανάπτυξή της στο επίπεδο των στόχων που μπορεί να είναι οι στόχοι όλου του κόσμου με στόχο κυρίως τη νομισματική ρύθμιση και τη ρύθμιση των χρηματοοικονομικών συναλλαγών».

Την ίδια ώρα, στη Μαδρίτη, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι δήλωνε πως η μεταβλητότητα στις αγορές προκλήθηκε από την Κίνα δεν θα επηρεάσει τις προβλέψεις για την ανεργία και την ανάπτυξη στη χώρα του.

«Αυτό που συμβαίνει στην Κίνα δεν πρόκειται να έχει ιδιαίτερα σοβαρές επιπτώσεις στην ισπανική οικονομία», υποστήριξε ο Ραχόι σε δημοσιογράφους στο κοινοβούλιο. «Μεσομακροπόθεσμα, δεν πρόκειται να επηρεάσει τις προβλέψεις για την ισπανική οικονομία».

Οι φόβοι για την υγεία της κινεζικής οικονομίας και για τις επιπτώσεις της ύφεσης στην παγκόσμια ανάπτυξη προκάλεσαν χθες, μαύρη ημέρα για την οικονομία, κατάρρευση των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών αγορών, με απώλειες που θύμισαν τις χειρότερες ημέρες της κρίσης του 2008.

Σχετικές ειδήσεις