ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαρουφάκης: Το ελληνικό πρόγραμμα καταδικάζει τις επόμενες γενιές

Βαρουφάκης: Το ελληνικό πρόγραμμα καταδικάζει τις επόμενες γενιές

Το ελληνικό πρόγραμμα είναι ακριβώς μια άλλη ενσάρκωση της πολιτικής αδράνειας της Ευρώπης, σημειώνει σε άρθρο του με τίτλο«Ο εκδημοκρατισμός της Ευρωζώνης»στηνιστοσελίδα γνώμης Project Syndicate ο Γιάνης Βαρουφάκης, αμφισβητώντας εκ νέου την ευρωπαϊκή πολιτική.

Τα τελευταία πέντε χρόνια στην Ευρωζώνη με βάση την οικονομική πολιτική που ακολουθήθηκε έχουν γίνει αξιόλογα λάθη, - (κωμωδία λαθών αναφέρει χαρακτηριστικά) - ο κατάλογος των λαθών της πολιτικής είναι σχεδόν ατελείωτος, σημειώνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών: Αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Ιούλιο του 2008 και ξανά τον Απρίλιο του 2011, επιβολή της σκληρότερης λιτότητας στις οικονομίες που αντιμετωπίζουν τη χειρότερη ύφεση, και μια τραπεζική ένωση που δεν έχει κατάλληλο σύστημα ασφάλισης των καταθέσεων.

Επίσης, ο υπουργός επαναλαμβάνει την άποψη πως το αποτυχημένο πενταετές πρόγραμμα προσαρμογής και οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα είναι μόνο η ένδειξη της αποτυχίας της Ευρώπης.

Οι ελληνικές διαπραγματεύσεις έδειξαν ότι η Ευρωζώνη, κυβερνάται χωρίς γραμμένους κανόνες διαδικασιών, προσθέτει ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Αναφέρει πως «η σύγκρουση Ελλάδας και Eurogroup δεν ήταν μεταξύ Αριστεράς και Συντηρητικών. Η δική μας "Άνοιξη της Αθήνας" ήταν για κάτι πιο βαθύ: Αφορούσε το δικαίωμα μιας μικρής ευρωπαϊκής χώρας να αμφισβητήσει μια αποτυχημένη πολιτική που καταστρέφει τις προοπτικές μιας γενιάς (ή δύο), όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και αλλού στην Ευρώπη.

Η "Ανοιξη της Αθήνας" συνετρίβη για λόγους που δεν είχαν να κάνουν με την ελληνική κυβέρνηση της Αριστεράς. Από καιρού εις καιρό, η ΕΕ απέρριψε και υποβαθμίζει τις πολιτικές κοινής λογικής», σημειώνει επίσης ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Σχετικές ειδήσεις