ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Τράπεζες: Σήμερα το πρώτο βήμα για τα stress test

Τράπεζες: Σήμερα το πρώτο βήμα για τα stress test

Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να αφαιρεθεί το πέπλο μυστηρίου που σκεπάζει τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα και σχετίζεται με τις αυξήσεις κεφαλαίου και την τιμή στην οποία πρόκειται να γίνουν.

Tης Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Το ζήτημα των αυξήσεων κεφαλαίου είναι εξαιρετικής σημασίας τόσο για όσους έχουν ήδη μετάσχει στις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών και έχουν υποστεί σημαντική απομείωση περιουσίας, όσο και για τυχόν νέους μετόχους που αξιολογούν το χαμηλό επίπεδο των τιμών των μετοχών των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων και επιθυμούν να επενδύσουν.

Οι υποψήφιοι επενδυτές ωστόσο εξαρτούν το ενδιαφέρον τους από την κατάσταση των τραπεζών που θα αποκαλύψουν τα στρες-τεστ, αλλά και την εφαρμογή του προγράμματος, τις προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας και το εκλογικό αποτέλεσμα και αν θα εξασφαλίσει μια σταθερή κυβέρνηση.

Σήμερα οι τράπεζες αναμένεται να παραδώσουν στις Αρχές τα τελευταία στοιχεία βάσει των οποίων θα πραγματοποιηθούν τα stress tests που θα καθορίσουν και τις κεφαλαιακές τους ανάγκες και επομένως τις ανάγκες για αυξήσεις κεφαλαίου.

Αφού ζητηθούν και συμπληρωματικά στοιχεία και γίνει έλεγχος των υφιστάμενων η άσκηση εισέρχεται στην τελική ευθεία και στις αμέσως προσεχείς ημέρες αναμένεται να γίνει γνωστός και ο τρόπος με τον οποίο θα ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες.

Ετσι θα «πέσει φως» και στο φλέγον ζήτημα που δεν είναι άλλο από τη συμμετοχή των ιδιωτών στις ανακεφαλαιοποιήσεις.

Η τελική συμμετοχή ή μη, σε αυτήν τη φάση, ιδιωτών μετόχων στις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, εξαρτάται από το ύψος των κεφαλαίων που τα stress tests θα καταγράψουν ότι απαιτούνται. Εάν ισχύσει ό,τι και στις προηγούμενες ασκήσεις, θα δοθούν δύο δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας για τις τράπεζες: ο ένας θα αποτελεί προαπαιτούμενο για το βασικό σενάριο και ο δεύτερος για το ακραίο.

Η αίσθηση της αγοράς είναι ότι οι ιδιώτες επενδυτές εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για τις ελληνικές τράπεζες, παρά τα πολλά και μεγάλα προβλήματα που αυτές αντιμετωπίζουν, όχι όμως ανεξαρτήτως συνθηκών.

Οι πιο κρίσιμοι παράγοντες που θα καθορίσουν την προοπτική των τραπεζών και το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι το ύψος των κόκκινων δανείων, αλλά και αν μετά τις εκλογές θα ανακύψει μία σταθερή κυβέρνηση, η οποία θα τρέξει γρήγορα τα προαπαιτούμενα του νέου προγράμματος.

Στο πλαίσιο προσέγγισης επενδυτών τραπεζικά στελέχη θα είναι παρόντα στα δύο roadshows που θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη εβδομάδα στο Λονδίνο. Το πρώτο διοργανώνεται στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου από την Deutsche Bank και το δεύτερο στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου από την ΕΧΑΕ.

Σχετικές ειδήσεις