ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλεξιάδης: «Τέλος» ο ΕΝΦΙΑ από το 2016 - Έρχεται διευρυμένος φόρος στην περιουσία

Αλεξιάδης: «Τέλος» ο ΕΝΦΙΑ από το 2016 - Έρχεται διευρυμένος φόρος στην περιουσία

Την εισαγωγή φορολογικών αντικινήτρων για τη διακράτηση κεφαλαίων στο εξωτερικό επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, όπως αποκάλυψε ο υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης.

Ο κ. Αλεξιάδης, σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική», κάνει λόγο για σχέδιο επιβολής ενός διευρυμένου φόρου περιουσίας σε ακίνητα, καταθέσεις και επενδύσεις στο εξωτερικό.

Το σχέδιο που θα τεθεί σε διαπραγμάτευση με τους δανειστές το προσεχές διάστημα προβλέπει ότι από το 2016 ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από ένα νέο, διευρυμένο φόρο περιουσίας, ο οποίος σχηματικά περιγράφεται ως «ΕΝΦΙΑ εξωτερικού».

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη, στο νέο φόρο θα υπάγονται τα ακίνητα που έχουν Έλληνες πολίτες εκτός της χώρας μας, καθώς και τα κεφάλαια που έχουν φυγαδεύσει σε τράπεζες του εξωτερικού.

Ο φόρος αυτός θα έχει ως στόχο όχι μόνο την είσπραξη των 2,65 δισ. ευρώ που αποδίδει ετησίως ο ΕΝΦΙΑ, αλλά και τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, καθώς αναμένεται λειτουργήσει ως αντικίνητρο για την διακράτηση κεφαλαίων στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, ο νέος φόρος θα επιβάλλεται:

- Σε ακίνητα στην Ελλάδα που φορολογούνται έως σήμερα μέσω του ΕΝΦΙΑ.

- Σε ακίνητα στο εξωτερικό που ανήκουν σε Έλληνες.

- Σε καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό.

- Σε επενδύσεις όπως ομόλογα και μετοχές στο εξωτερικό.

- Σε τιμαλφή, όπως κοσμήματα και έργα τέχνης.

Σχετικές ειδήσεις