ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάντοαν: Πιθανή η αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη

Πάντοαν: Πιθανή η αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη

Η ιταλική κυβέρνηση ίσως αναθεωρήσει ανοδικά τις εκτιμήσεις για το φετινό ρυθμό ανάπτυξης μετά τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν πρόσφατα και που έδειξαν αύξηση των θέσεων εργασίας και ισχυρότερες οικονομικές προοπτικές, δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Πιέρ Κάρλο Πάντοαν.

Η ανεργία διαμορφώθηκε στο χαμηλό διετίας του 12% τον Ιούλιο, ενώ το ποσοστό της για τις ηλικίες 15-24 μειώθηκε στο 40,5% από το επίπεδο ρεκόρ του 43,1% τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Τρίτη. Την ίδια ημέρα, η στατιστική υπηρεσία ISTAT αναθεώρησε επί τα βελτίω τις προηγούμενες εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο.

«Εργαζόμαστε για την αναθεώρηση των εκτιμήσεων (για την ανάπτυξη) στο πολυετές σχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης και... ίσως καταγράψουμε βελτίωση» είπε ο Πάντοαν.

Η εκτίμηση της κυβέρνηση για αύξηση του ΑΕΠ φέτος κατά 0,7% μοιάζει να είναι εφικτή μετά την ανοδική αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης για το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο στο 0,4% και το 0,3% αντίστοιχα, επισημαίνει το Reuters.

Ο Πάντοαν είπε ότι η ανεργία είχε αυξηθεί περισσότερο απ’ ό,τι ανέμενε η κυβέρνηση τον Ιούλιο. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταργήσει τους φόρους στην πρώτη κατοικία από το 2016, επισημαίνοντας ότι η Ιταλία είναι αποφασισμένη να συζητήσει το θέμα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αναφορικά με την παγκόσμια οικονομία, ο Πάντοαν είπε ότι ο κίνδυνος μετάδοσης από την επιβράδυνση στην Κίνα είναι μικρός εφ' όσον το Πεκίνο ξεκαθάρισε το πώς σχεδιάζει να διαχειριστεί την κατάσταση.

Ο Ιταλός υπουργός είπε ακόμη ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ Federal Reserve θα αποφασίσει να αυξήσει τα επιτόκια στη συνεδρίασή της στις 16-17 Σεπτεμβρίου καθώς η βραδύτερη ανάπτυξη στην Κίνα θα εξισορροπήσει τη «ζωτικότητα» της αμερικανικής οικονομίας.

Σχετικές ειδήσεις