ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χριστοδουλάκης: Άρση των capital controls ως το τέλος του έτους

Χριστοδουλάκης: Άρση των capital controls ως το τέλος του έτους

Την επιμήκυνση του χρόνου απορρόφησης των κονδυλίων του παλαιού ΕΣΠΑ και για την επαναξιολόγηση των κοινοτικών κονδυλίων που αναλογούν στην Ελλάδα θα περιλαμβάνει σχετικό αίτημα προς την Κομισιόν του υπουργού Οικονομίας κ. Νίκου Χριστοδουλάκη.

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Ο υπουργός δήλωσε ότι θα καταθέσει φάκελο στην ΕΕ ζητώντας την αύξηση των κονδυλίων για το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, «το ΕΣΠΑ της κρίσης», όπως το χαρακτήρισε.

Επίσης αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα που πρέπει να πραγματοποιηθούν προκειμένου να αξιοποιηθούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Στις 11 Σεπτεμβρίου, κλιμάκια της ΕΕ θα ενημερωθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου για το νέο ΕΣΠΑ.

Θα ακολουθήσει αναθεώρηση των προγραμμάτων του παλαιού ΕΣΠΑ έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και αίτημα προς την ΕΕ για επιμήκυνση της περιόδου απορρόφησης κατά 6-12 μήνες ώστε να αντιμετωπιστεί η εισροή των πόρων που έχουν απομείνει. Η έγκριση παράτασης θα ξεπαγώσει εγκεκριμένες πληρωμένες 1 δισ. ευρώ για την ομαλή ολοκλήρωση των έργων.

Πριν την ομαλή συνέχιση και επέκταση του νέου ΕΣΠΑ το οποίο ανέρχεται στα 20 δισ. ευρώ πρέπει να γίνει ένα ΕΣΠΑ εξόδου από την κρίση, πρέπει να λάβει δηλαδή υπόψιν του τις συνέπειες της κρίσης στις επιχειρήσεις και στην απασχόληση. Σε αυτό μεταξύ άλλων, το κριτήριο της απασχόλησης θα περιλαμβάνεται ρητά και κατηγορηματικά στα προγράμματα.

Υπολογίζεται ότι πρέπει να γίνουν επενδύσεις ύψους περίπου 100 δισ. ευρώ μέχρι το 2020 οπότε τα υπόλοιπα 80 δισ. θα πρέπει να βρεθούν από ιδιωτικές επενδύσεις, από ξένα ή ελληνικά κεφάλαια εκπατρισμένα ή όχι. Από όλες τις πηγές που μπορούν να βρεθούν, υπογράμμισε ο υπουργός.

‘Εμφαση στον ιδιωτικό τομέα

Ο ιδιωτικός τομέας, παράγει και τρέφει όλους τους υπόλοιπους, τόνισε ο υπουργός και σημείωσε αναφορικά με τον αναπτυξιακό νόμο ότι η ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα είναι η μοναδική οδός για την έξοδο από την κρίση. «Τα οράματα της δημιουργίας μιας δημόσιας λεωφόρου από την οποία θα περάσει η ευημερία της οικουμένης δεν υπάρχουν», είπε.

Άρση των capital controls ως το τέλος του έτους- επτά κινήσεις από Δευτέρα
Εφικτή είναι η άρση των capital controls ως το τέλος του έτους σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη που σήμερα προανήγγειλε επτά κινήσεις ελαφρύνσεις των περιορισμών οι οποίες σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, μπορεί να ισχύσουν από Δευτέρα:

1. Μεταφορά για τις επόμενες ημέρες του ημερήσιου ορίου ανά τράπεζα εφόσον αυτό δεν εξαντλείται (εβδομαδιαίως)

2. Εξυπηρέτηση αιτημάτων εισαγωγών έως 5.000 ευρώ από τις ίδιες τις τράπεζες

3. Δυνατότητα ανοίγματος τραπεζικού λογαριασμού από νέους φοιτητές εσωτερικού- εξωτερικού

4. Εντατικό ξεκαθάρισμα υποθέσεων που λιμνάζουν

5. Χαλάρωση στη δυνατότητα διαδικτυακών συναλλαγών με το εξωτερικό

6. Κωδικοποίηση πλαισίου κεφαλαιακών ελέγχων

7. Δυνατότητα υποψηφίων κομμάτων να ανοίξουν ειδικό λογαριασμό που θα πρέπει να κλείσουν μετά τις εκλογές. Θα διέπεται από τους ίδιους όρους κεφαλαιακών ελέγχων και θα αποτελεί «ευκαιρία απόλυτης τεκμηρίωσης των προεκλογικών δαπανών».

Σχετικές ειδήσεις