ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Αγκάθι» ο προϋπολογισμός του 2016

«Αγκάθι» ο προϋπολογισμός του 2016

«Στενός» προβλέπεται ο νέος προϋπολογισμός, καθώς έρχεται ψαλίδι σε ΕΚΑΣ, επίδομα για πετρέλαιο θέρμανσης ακόμα και μη μισθολογικά κόστη.

ΚΟΒΟΥΝ ΚΑΙ ΡΑΒΟΥΝ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ – ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ

Ήδη, εν αναμονή τοποθέτησης νέου υπουργού Οικονομικών, το προσχέδιο του προϋπολογισμού ετοιμάζεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Η ολοκλήρωσή του αναμένεται να γίνει άμεσα και το προσχέδιο θα κατατεθεί στην αρχή του Οκτωβρίου στη Βουλή.

Ο νέος προϋπολογισμός θα περιλαμβάνει «σκληρά» μέτρα, τα οποία έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές.

Συγκεκριμένα, αναμένεται η σταδιακή μείωση του ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους που το λαμβάνουν, έως και το τέλος του Δεκέμβρη του 2019. Οι πρωτες περικοπές θα «αγγίξουν» αρχικά 60.000 άτομα.

«Τσεκούρι» έρχεται στο επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο αναμένεται να επιβαρύνει σημαντικά τις «τσέπες» των καταναλωτών.

Σημαντικές μειώσεις θα προβλέπονται και για λειτουργικά έξοδα του δημοσίου, δηλαδή για ενοίκια κτηρίων , για μετακινήσεις δημοσίων υπαλλήλων, για υπερωρίες και για υπηρεσιακά συμβούλια.

Οι περικοπές αυτές θα έχουν εφαρμογή σε υπουργεία και φορείς του Δημοσίου.

Ο νέος προυπολογισμός προβλέπει και περικοπές στις αμυντικές δαπάνες σταδιακά κατά 100 εκατ. ευρώ φέτος και κατά 200 εκατ. ευρώ το 2016.

Σχετικές ειδήσεις