ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλάζουν όλα στα τέλη κυκλοφορίας - Τα νέα κριτήρια που σχεδιάζει το ΥΠΟΙΚ

Αλλάζουν όλα στα τέλη κυκλοφορίας - Τα νέα κριτήρια που σχεδιάζει το ΥΠΟΙΚ

Μεγάλες αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας μελετά το υπουργείο Οικονομικών.

Σχέδιο για τα τέλη κυκλοφορίας, που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι από φέτος, επεξεργάζεται, το υπουργείο Οικονομικών, με τις τελικές προτάσεις να γίνονται αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των δανειστών από τα μέσα Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, νέα κριτήρια θα ισχύσουν για τον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr, εξετάζεται:

-Η εισαγωγή κριτηρίου συνολικού αριθμού ΙΧ ανά νοικοκυριό. Τα νοικοκυριά με δυο ενήλικες που έχουν τρίτο ή και τέταρτο ΙΧ θα επιβαρυνθούν σε σχέση με όσα καταβάλλουν σήμερα. Αντίστοιχα το νοικοκυριό με έναν φορολογούμενο και περισσότερα από ένα ΙΧ επίσης θα επιβαρυνθούν.

-Η εισαγωγή κριτηρίου αθροίσματος κυβικών των ΙΧ κάθε νοικοκυριού. «Όποιος έχει ένα οικογενειακό ΙΧ και ένα "χιλιάρι" για δεύτερο δεν θα επιβαρυνθεί», λένε αρμόδια στελέχη του ΥΠΟΙΚ που επεξεργάζονται τις σχετικές προτάσεις. «Γιατί όμως να μην πληρώσει περισσότερα το εύπορο νοικοκυριό που διαθέτει δύο ή τρία οχήματα μεγάλου κυβισμού»;.

-Η εισαγωγή κριτηρίου εμπορικής αξίας κυρίως για τα οχήματα που ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2010 και μετά και σήμερα τα ύψος των τελών υπολογίζεται αποκλειστικά με βάση τους εκπεμπόμενους ρύπους. Τονίζουν στο υπουργείο Οικονομικών ότι αυτός ο υπολογισμός ευνοεί σημαντικά φορολογούμενους που αγοράζουν ακριβά ΙΧ σε σχέση με φορολογούμενους που έχουν ΙΧ με τα ίδια περίπου χαρακτηριστικά αλλά είναι μοντέλα πριν το 2010.

Τα έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας ανήλθαν το 2014 στα περίπου 1,1 δισ. ευρώ και με τις παραπάνω παρεμβάσεις εκτιμάται ότι θα υπάρξει αύξηση των κρατικών εσόδων, αλλά με επιβάρυνση, όπως υποστηρίζουν στο υπουργείο Οικονομικών, των νοικοκυριών που διαθέτουν φοροδοτική ικανότητα.

Σχετικές ειδήσεις

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων