ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταθάκης: Θετικό πρόσημο στο β’ τρίμηνο του ’16

Σταθάκης: Θετικό πρόσημο στο β’ τρίμηνο του ’16

Ύφεση κάτω από το 2%, ίσως και 1,5% προέβλεψε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο ραδιοσταθμό Βήμα FM. Ο κ. Σταθάκης διευκρίνισε ωστόσο: «Δεν τολμώ να δώσω ακριβώς το μέγεθος. Το υπονοήσαμε και πριν δυο βδομάδες ότι θα πάει μάλλον και κάτω από το 2%. Τώρα διαφαίνεται μετά βεβαιότητας ότι θα κινηθεί σε αυτό το πεδίο. Νομίζω θετικό πρόσημο θα έχουμε από το πρώτο εξάμηνο και μετά βεβαιότητας το δεύτερο τρίμηνο του 2016».

Για το ΕΣΠΑ και τις επενδύσεις ανέφερε τα εξής: «Δύο μέρες πριν φύγουμε από την κυβέρνηση υπογράψαμε ένα νέο δάνειο με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ύψους 1 δισ. ευρώ, το οποίο στοχεύει να καλύψει χρηματοδοτικά κενά του ΕΣΠΑ. Από αυτό το 1 δισ. έδωσαν προκαταβολή 300 εκατ. ευρώ. Άρα έχουμε ακόμα ένα επιπρόσθετο εργαλείο, με το οποίο ξεμπλοκάρουμε εντελώς το ΕΣΠΑ, γι’ αυτό και χθες οι ανακοινώσεις μας μιλούσαν για πλήρη απορρόφηση ύψους 4,5 δισ. μέχρι τέλος του χρόνου. Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη ώθηση που μπορεί να δοθεί αυτή τη στιγμή».

Για την αξιολόγηση και το ενδεχόμενο διακοπής της χρηματοδότησης υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Αλλά νομίζω ότι η αξιολόγηση πρέπει να γίνει και να πάει καλά για πάρα πολλούς λόγους. Πρώτον, γιατί ανοίγεται συζήτηση για το χρέος, άρα έχουμε πολύ ισχυρό κίνητρο να προχωρήσει σωστά η αξιολόγηση και δεύτερον, διότι εκτιμώ ότι, εάν παραταθεί για οποιονδήποτε λόγο η διαδικασία της αξιολόγησης, καθυστερούμε πράγματα, τα οποία είναι πέρα από το χρέος. Είναι το θέμα της ανακεφαλοποίησης των τραπεζών που είναι απόλυτα κρίσιμο, μέχρι τις 31/12. Οπότε είναι ισχυρό το μήνυμά μας. Τεράστια τα οφέλη. Πρέπει να προχωρήσει και να πάμε καλά στη πρώτη αξιολόγηση».

Όσον αφορά την παρουσία της Task Force, ο κ. Σταθάκης είπε: «Η Task Force μπορεί να παίξει θετικό ρόλο, διότι κινείται σε ένα πεδίο διαλόγου, το οποίο δεν αφορά το μνημόνιο, αφορά μεταρρυθμίσεις, οι οποίες συναποφασίζονται με την κυβέρνηση, μελετώνται και διαμορφώνεται ένα πλαίσιο συμβουλευτικό, μέσα στο οποίο μπορούν να γίνουν αλλαγές. Η Task Force δεν είναι μόνο Task Force Ελλάδας, είναι για όλες τις χώρες».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων