ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με ψαλίδι ή με ...τσεκούρι θα κοπούν οι συντάξεις;

Με ψαλίδι ή με ...τσεκούρι θα κοπούν οι συντάξεις;

Με «ψαλίδι» ή με «τσεκούρι» θα κοπούν οι συντάξεις; Αυτό είναι το κύριο ερώτημα που παραμένει αναπάντητο μετά τις διαδοχικές δηλώσει του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γ. Κατρούγκαλου, ο οποίος την μια μέρα έβαλε πλαφόν 1.500 ευρώ (και πάνω) στις περικοπές και την επόμενη «διευκρίνισε» ότι οι μειώσεις στις συντάξεις δεν θα είναι οριζόντιες!

ΠΟΣΟ ΘΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΟΥΝ ΤΑ 2,3 ΔΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΙΕΤΙΑ - ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΡΙΖΟΝΤΙΕΣ ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΕΠΙΜΕΝΕΙ Ο ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ

Με άλλα λόγια οι Ασφαλισμένοι και κυρίως οι συνταξιούχοι θα περιμένουν μέχρι τα μέσα περίπου του Οκτωβρίου προκειμένου να διαπιστώσουν, μετά την δημοσιοποίηση του πορίσματος της «επιτροπής σοφών» για το Ασφαλιστικό, πόσο θα μειωθούν οι συντάξεις τους.

Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι οι μειώσεις αναμένεται να συνδυαστούν με τη σαρωτική αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος στην προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει στους πιστωτές ισοδύναμα μέτρα που θα της επιτρέψουν να μην εφαρμόσει τα σκληρά μέτρα του 3ου μνημονίου τα οποία ακουμπούν το σύνολο των συνταξιούχων και κυρίως τους χαμηλοσυνταξιούχους του ΟΓΑ και τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ. Επίσης θα καταβληθεί προσπάθεια να μην πειραχτούν τουλάχιστον άμεσα οι επικουρικές συντάξεις μέσω της εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, αν και η Συμφωνία με τους δανειστές (Μνημόνιο 3) προβλέπει την (αναδρομική από 1.1.2015) μη χρηματοδότηση των επικουρικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ωστόσο για να μειωθεί η χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού Συστήματος κατά 2 δις ευρώ τους επόμενους 15 μήνες (0,5 δις ευρώ το 2015 και 1,5 δις το 2016) η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει μέτρα που μοιραία θα οδηγήσουν σε μείωση των συντάξεων, (λογικά των υψηλότερων) προκειμένου να μην πειραχτούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι που βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης.

Δεν βγαίνουν τα νούμερα....

Ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε αρχικά ότι «επιδιώκουμε να μην μειωθεί καμία σύνταξη και μπορούμε να εγγυηθούμε ότι δεν θα μειωθούν οι κατώτατες και οι μεσαίες συντάξεις», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι θεωρεί «μικρές συντάξεις τις κάτω από 1.000 ευρώ και μεσαίες αυτές που είναι ανάμεσα στα 1.000-1.500 ευρώ».

Την επόμενη μέρα ωστόσο επανήλθε, διευκρινίζοντας ότι «δεν θα υπάρξει οριζόντια μείωση των συντάξεων, ούτε θα μειωθούν κατά 11% οι συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ».

Ο υπουργός Εργασίας ουσιαστικά απάντησε σε όσους βάζουν κάτω τα νούμερα και διαπιστώνουν ότι με βάση τις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας για περιορισμό της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 2,25 δισ. ευρώ οι προωθούμενες μειώσεις θα αφορούν αναπόφευκτα και τους συνταξιούχους που λαμβάνουν συντάξεις (κύριες, επικουρικές ή και μερίσματα) από 1.000 ευρώ και πάνω, ενώ ανοικτό για διαπραγμάτευση μένει το εάν τελικά οι περικοπές θα αφορούν και τις χαμηλότερες συνταξιοδοτικές παροχές.

Βάσει υπολογισμών, εάν οι περικοπές εφαρμοστούν στο σύνολο των συνταξιούχων, οριζόντια, τότε θα αγγίζουν το 6,2%, ενώ εάν περιοριστούν για τα ποσά άνω των 1.000 ευρώ θα φθάνουν στο 11%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ του υπουργείου Εργασίας, τα οποία επεξεργάζεται αυτές τις ημέρες η Εθνική Αναλογιστική Αρχή, οι συνταξιούχοι με άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης πάνω από 1.500 ευρώ δεν υπερβαίνουν τις 360.000 άτομα, δηλαδή καλύπτουν το 13,5% του συνόλου.

Εάν σε αυτούς προστεθούν και αυτοί που έχουν μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις 1.000 έως 1.500 ευρώ (περίπου 552.000), συνολικά οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν πάνω από 1.000 ευρώ υπερβαίνουν τα 910.000 άτομα, δηλαδή καλύπτουν το 34,3% του συνόλου των συνταξιούχων της χώρας. Μάλιστα, εκτιμάται ότι αυτοί απολαμβάνουν περίπου το 60% της συνολικής μηνιαίας συνταξιοδοτικής δαπάνης, που ανέρχεται σε 2,3 δισ. ευρώ. Από τους συνολικά 2,655 εκατ. συνταξιούχους, εισόδημα από συντάξεις έως 1.000 ευρώ έχει η συντριπτική πλειοψηφία, ήτοι οι 1,750 εκατ.

Σχετικές ειδήσεις