ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Έπρεπε να έχει λυθεί νωρίτερα το ζήτημα του ελληνικού χρέους

ΔΝΤ: Έπρεπε να έχει λυθεί νωρίτερα το ζήτημα του ελληνικού χρέους

Στην παραδοχή ότι στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης, αλλά και σε άλλα που αφορούν χώρες της Ευρωζώνης, υπήρξαν σημαντικά λάθη και καθυστερήσεις προχωρά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σε έκθεση την οποία συνέταξε η Ανεξάρτητη Υπηρεσία Αξιολόγησης του Ταμείου (Independent Evaluation Office – IEO).

Στην έκθεση τονίζεται ότι στο εξής δεν θα πρέπει να υπάρξουν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις σε διαδικασίες αναδιάρθρωσης του χρέους μίας χώρας, θα πρέπει να δίνεται μεγαλύτερη προσοχή στη οικονομική προσαρμογή που απαιτείται, αλλά και να είναι περισσότερο προσεκτική η εφαρμογή δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα θα πρέπει να ασκηθεί προσπάθεια ώστε να επέλθει ένας σαφής εξορθολογισμός της συνεργασίας μεταξύ του Ταμείου και των ευρωπαϊκών θεσμών.

Πέραν της παραπάνω έκθεσης, σε μία ακόμη, η οποία αφορά στην ουσία τον απολογισμό για το τι έπραξε το Ταμείο εντός του τρέχοντος έτους (IMF Annual Report 2015), γίνεται αναφορά στην μη αποπληρωμή των δύο δόσεων της Ελλάδας προς το ΔΝΤ και του ότι η χώρα μας έχασε, έστω και προσωρινά, το δικαίωμα περαιτέρω χρηματοδότησης από το Ταμείο.

Ξεκαθαρίζεται ότι η Ελλάδα θα είναι ο μεγαλύτερος οφειλέτης του Ταμείου και το 2016, με το συνολικό ποσό που καλείται να πληρώσει κατά το επόμενο έτος να φθάνει στο επίπεδο των 7,5 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις, που έγιναν με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι σήμερα, η έκθεση γράφει ότι εστιάστηκαν στη φορολογική διοίκηση, στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και στη ρύθμιση και στην εποπτεία του τραπεζικού συστήματος.

Τονίζεται ότι «το ΔΝΤ παραμένει δεσμευμένο στο να βοηθήσει την Ελλάδα σε αυτή την περίοδο της οικονομικής αναταραχής».

Der Spiegel: Δυσαρεστημένο το ΔΝΤ με την Ελλάδα

Το ΔΝΤ σε εσωτερική ανάλυση επισημαίνει μεγάλες καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων λόγω των πρόωρων εκλογών του Σεπτεμβρίου. Οι πληροφορίες δημοσιεύονται στο νέο τεύχος του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι ο ρυθμός υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα δεν είναι αρκετά γρήγορος, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel. Από τα μέσα Ιουλίου η Αθήνα έχει ψηφίσει μια σειρά από νόμους προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για τη νέα χρηχρηματοδοτησηματοδότηση, αλλά ένα πολύ μικρό ποσοστό από αυτούς έχει εφαρμοστεί στην πράξη, όπως αναφέρεται σε προδημοσίευση σχετικού άρθρου που περιλαμβάνεται στο τεύχος και που θα κυκλοφορήσει το Σαββάτο.

Εκτός χρονοδιαγράμματος

Ο αρθογράφος επικαλείται εσωτερική ανάλυση του ΔΝΤ, στην οποία αναφέρεται ότι τα 2/3 των μεταρρυθμίσεων βρίσκονται ακόμα μόνο στα χαρτιά και ως εκ τούτου διαπιστώνεται μεγάλο έλλειμμα στην υλοποίηση.

Ως λόγο της καθυστέρησης οι συντάκτες της έκθεσης προβάλουν τις πρόωρες εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου και σημειώνουν ότι οι παραλείψεις έχουν φέρει την εφαρμογή του τρίτου προγράμματος εκτός χρονοδιαγράμματος.

Πιο συγκεκριμένα, η αξιολόγηση που είχε προγραμματιστεί να γίνει τον Οκτώβριο, μπορεί να ολοκληρωθεί τελικά το Δεκέμβριο.

Μέχρι τότε ίσως η Ελλάδα να αντιμετωπίσει χρηματοδοτικό πρόβλημα. Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι ενδέχεται να μην εκταμιευθούν τα 3 δισ. ευρώ στη χώρα λόγω των καθυστερήσεων στις μεταρρυθμίσεις. Ακόμη και οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους ενδέχεται να μεταφερθούν στο τέλος του χρόνου.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Σχετικές ειδήσεις