ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωπαία Επίτροπος: Αρχίζει η εισροή 2 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία της Ελλάδας

Ευρωπαία Επίτροπος: Αρχίζει η εισροή 2 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία της Ελλάδας

Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα αρχίσει η εισροή δύο δισ. ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια στην πραγματική οικονομία, σύμφωνα με την επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου.

Σε δηλώσεις της μετά από συνάντηση εργασίας που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Τσιρώνη στο ΥΠΑΠΕΝ, ανέφερε ότι αύριο Τρίτη 6 Οκτωβρίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ύστερα από πρόταση της Επιτροπής, αναμένεται να ψηφίσει θετικά προκειμένου να διατεθεί από την ευρωπαϊκή πλευρά χρηματοδότηση στο 100% των έργων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Στόχος για την κ. Κρέτσου είναι «να λυθεί εν μέρει το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και να μην μπαίνουν όρια στην ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου τα έργα να ολοκληρωθούν στα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα», όπως είπε. Επεσήμανε ότι η μέχρι σήμερα απορρόφηση των κονδυλίων ανέρχεται στο 91% ενώ η επερχόμενη αλλαγή στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία πρόκειται να δώσει την ευκαιρία στη χώρα μας να αγγίξει το 100%.

Επιπλέον, η επίτροπος εξέφρασε την ανησυχία της για έργα υποδομών και περιβάλλοντος που απαιτούν πολιτική απόφαση, όπως είπε, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα το μετρό στη Θεσσαλονίκη και ορισμένες περιπτώσεις αυτοκινητοδρόμων.

Η κ. Κρέτσου εκτίμησε ότι σε έναν μήνα σημαντικά κεφάλαια θα αρχίσουν να εισρέουν στην πραγματική οικονομία της χώρας, καθώς στις 8 Οκτωβρίου η νομοθεσία για την πλήρη χρηματοδότηση των έργων αναμένεται να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και μέχρι τις 15 Οκτωβρίου η απόφαση θα έχει δημοσιευθεί.

Υπογραμμίζεται ότι η αλλαγή στην ευρωπαϊκή νομοθεσία αφορά κονδύλια του τρέχοντος ΕΣΠΑ, το οποίο ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο, αλλά θα ισχύσει εμπροσθοβαρώς και για την πρώτη περίοδο του επομένου (2014-2010), το οποίο ξεκινά από τον Ιανουάριο. «Από εκεί και πέρα η υλοποίηση είναι στην ευθύνη της ελληνικής πλευράς», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κρέτσου.

Στο επίκεντρο της ατζέντας τέθηκε το πρόβλημα της διαχείρισης αποβλήτων. Ο κ. Τσιρώνης έκανε λόγο για «πάρα πολύ μεγάλα βήματα όσον αφορά την απομείωση των προστίμων και την προώθηση των υποδομών, κυρίως στον τομέα των στερεών αποβλήτων».

Επιπλέον, όπως έκανε γνωστό, επί τάπητος τέθηκαν θέματα Κτηματολογίου, και υγρών αποβλήτων «όπου έχουμε πάει πάρα πολύ μπροστά, με εξαίρεση λίγες περιφέρειες στην Ανατολική Αττική», όπως σημείωσε ο κ. Τσιρώνης.

Η επίτροπος θα έχει αύριο (Τρίτη 6 Οκτωβρίου) το πρωί συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Σχετικές ειδήσεις