ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΑΕΔ: Η κοροϊδία του επιδόματος ανεργίας

ΟΑΕΔ: Η κοροϊδία του επιδόματος ανεργίας

Όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις έτσι και η σημερινή ακολουθεί την πεπατημένη της κοροϊδίας αφού με πενιχρά επιδόματα προσπαθεί να κρατήσει τους Έλληνες ζωντανούς ή καλύτερα ημιθανείς.

ΑΠΥΘΜΕΝΗ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ: ΑΠΟ ΜΙΣΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ, ΤΟ ΕΛΑΒΑΝ ΜΟΝΟΝ 17.500 – Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΣΤΑ… ΧΑΡΤΙΑ

Αν και άπαντες γνωρίζουν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι η ανεργία, κανείς εκ των σημερινών υπουργών δεν έχει παρουσιάσει κάποιο στρατηγικό σχέδιο που να αυξήσει την απασχόληση και κατά συνέπεια το άθλιο βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων.

Με λύσεις – ασπιρίνης και επιδοματικές πολιτικές η χώρα δεν πρόκειται ποτέ να οδηγηθεί σε τροχιά ανάπτυξης. Όταν ο όγκος των καταγεγραμμένων μακροχρόνια ανέργων ξεπερνά τις 520.000 και το επίδομα πείνας (200 ευρώ) το λαμβάνουν μόνον οι 17.050, είναι προφανές ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση ο τόπος να γυρίσει σελίδα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχειά από τα μητρώα του ΟΑΕΔ μόνο το 3,37% του συνόλου των μακροχρόνιων ανέργων στο χρονικό διάστημα Ιανουάριος - Σεπτέμβριος 2015, χορηγήθηκε το πρόσθετο επίδομα των 200 ευρώ το μήνα. Όπως φαίνεται οι αριθμοί για άλλη μια φορά λένε την αλήθεια και φανερώνουν την αποτυχία ενός προγράμματος, που είχε σχεδιαστεί να προσφέρει ένα πενιχρό πόσο σε ανέργους άνω των 12 μηνών.

Η ανεργία όμως που μαστίσει την χώρα βουλιάζει και άλλο τους Έλληνες ανέργους και αυτό γιατί σύμφωνα με τις διατάξεις που έχουν θεσμοθετηθεί μάλλον «στο πόδι» υπάρχει όριο στη χορήγηση επιδότησης από τον ΟΑΕΔ σε άτομα που δεν έχουν 400 ημέρες ασφάλισης σε βάθος τετραετίας.

Για παράδειγμα εάν ένας άνεργος, που πήρε το 2013 επίδομα ανεργίας για όλο το έτος, έχει ήδη καλύψει 300 ημέρες επιδότησης. Εάν βρέθηκε ξανά στην ανεργία και το 2015, δεν θα μπορέσει να λάβει ούτε το σύνολο της βασικής επιδότησης ανεργίας, γιατί του απομένει επιδότηση ασφάλισης για άλλες 100 ημέρες, δηλαδή για άλλο ένα τετράμηνο και επόμενος δεν θα λάβει και το πρόσθετο επίδομα των μακροχρόνια ανέργων.

Ρoή Ειδήσεων