ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκθεση ΔΝΤ: Η αναζωπύρωση της κρίσης στην Ελλάδα θα συμπαρασύρει όλη την Ευρώπη

Έκθεση ΔΝΤ: Η αναζωπύρωση της κρίσης στην Ελλάδα θα συμπαρασύρει όλη την Ευρώπη

Τον κώδωνα του κινδύνου για την κρίση στην Ελλάδα κρούει το ΔΝΤ, σημειώνοντας πως αν υπάρξει αναζωπύρωση της κρίσης, τότε δυνητικά το πρόβλημα θα μπορούσε να μεταδοθεί σε όλη την ευρωζώνη.

Σε νέα έκθεσή του που αφορά στην παγκόσμια χρηματοοικονομική σταθερότητα (Global Financial Stability Report), το ΔΝΤ σημειώνει ότι αν συμβεί αυτό θα κλονιστεί ολόκληρη η βιωσιμότητα της ευρωζώνης.

Μάλιστα, το ΔΝΤ κατατάσσει την Ελλάδα μαζί με την Κίνα στην κατηγορία των πιθανών «αρνητικών σοκ» και μάλιστα βραχυπρόθεσμα.

Κατά το ΔΝΤ, ο πλέον άμεσος αντίκτυπος μια νέας ανάδυσης της κρίσης, θα ήταν η διεύρυνση των spreads των κρατικών ομολόγων άλλων χωρών της ζώνης του ευρώ, αν και, όπως αναφέρει, πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, θα περιόριζαν ενδεχομένως τις υπερβολικές πιέσεις.

Το ΔΝΤ αναγνωρίζει, πάντως ότι η άμεση οικονομική έκθεση των ξένων τραπεζών και χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα έχει μειωθεί σημαντικά από το 2010 και έχει πλέον έχει μετατοπιστεί στον επίσημο τομέα της ευρωζώνης που κατέχει σήμερα περίπου, το μεγαλύτερο μέρος του Δημοσίου Χρέους της Ελλάδος και, συγκεκριμένα, περίπου 260 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) διαθέτει περίπου τα μισά.

Από την άλλη πλευρά, το αναγνωρίζει ότι η κρίση στην Ελλάδα αποτέλεσε την αφορμή για την ενίσχυση της συλλογικής δέσμευσης στην ΟΝΕ, καθώς και της αρχιτεκτονικής της ευρωζώνης.

Σχετικές ειδήσεις