ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταθάκης: Διαψεύδει ότι έκανε αναφορά στα κόκκινα δάνεια

Σταθάκης: Διαψεύδει ότι έκανε αναφορά στα κόκκινα δάνεια

Για «φαντασιώσεις στελεχών της Νέας Δημοκρατίας και δημοσιογραφων» έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, διαψεύδοντας και σήμερα Τρίτη 13 Οκτωβρίου, ότι αναφέρθηκε σε κόκκινα δάνεια κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

«Διαψεύδω κατηγορηματικά ότι κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου έγινε οποιαδήποτε αναφορά σχετικά με την τύχη των ”κόκκινων” δανείων. Πρόκειται αποκλειστικά για φαντασιώσεις στελεχών της Νέας Δημοκρατίας και δημοσιογράφων», δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Σταθάκης.

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Το θέμα βρίσκεται στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, και συνδέεται φυσικά με τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Κατά συνέπεια, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή θα υπάρξουν σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις. Προς το παρόν δεν τίθεται θέμα εξαγγελιών. Έχουμε θέσει ένα πιο προστατευτικό πλαίσιο διαλόγου και έχουμε αποτρέψει λύσεις που θα είχαν καταστροφικές συνέπειες».

Ο υπουργός Οικονομίας προσέθεσε ότι «το καλοκαίρι τροποποιήθηκε ο νόμος Κατσέλη, ώστε να περιλαμβάνει όχι μόνο τα χρέη προς τις τράπεζες, αλλά και προς την εφορία, και έχουν διευρυνθεί τα κριτήρια ένταξης και για ελεύθερους επαγγελματίες και γενικά το πλαίσιο έχει εξορθολογιστεί. Επιπλέον θα βελτιωθεί το θεσμικό πλαίσιο που αφορά τα εταιρικά δάνεια, τόσο σε επίπεδο δικαστικής διευθέτησης όσο και σε επίπεδο εξωδικαστικών συμβιβασμών. Θα συσταθεί ακόμη, ανεξάρτητη αρχή για την παρακολούθησης της πιστοληπτικής ικανότητας φυσικών και νομικών προσώπων, με απόλυτο σεβασμό στη διαχείριση προσωπικών δεδομένων».

Ο κ. Σταθάκης επεσήμανε επίσης ότι «μετά την εκπόνηση μελετών και κατόπιν διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, θα εξεταστεί η δυνατότητα σύστασης Φορέα Διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, υπό προϋποθέσεις, σε συνδυασμό και με άλλα θεσμικά εργαλεία».