ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόταση σοκ: Σύνταξη ανάλογα με την ατομική ή οικογενειακή περιουσία!

Πρόταση σοκ: Σύνταξη ανάλογα με την ατομική ή οικογενειακή περιουσία!

Να συνυπολογίζεται η ατομική και οικογενειακή περιουσία στην απονομή της σύνταξης φαίνεται να προτείνει η «Επιτροπή Σοφών».

«ΚΟΥΡΕΜΑ» 15%-17% ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 1.000 ΕΥΡΩ - ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΜΟΝΟ ΑΥΤΗ ΤΩΝ 360 ΕΥΡΩ, ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ Η «ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΟΦΩΝ»

Η σύνδεση της περιουσίας (δηλαδή με μερίσματα, ενοίκια, καταθέσεις) με τη βασική σύνταξη, αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω περικοπές των συντάξεων.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της Επιτροπής Σοφών η βασική σύνταξη των 360 ευρώ θα είναι εγγυημένη μόνο για τους οικονομικά ασθενέστερους και εφόσον συμπληρώσουν το 67ο έτος της ηλικίας τους.

Το μοντέλο αυτό είναι βασισμένος το πρότυπο της Αυστραλίας, όπου όσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα, τόσο μικρότερη η βασική σύνταξη, η οποία ενίοτε είναι και …μηδενική.

Στις προτάσεις συμπεριλαμβάνεται επίσης η δημιουργία ατομικού βιβλιαρίου για τους ασφαλισμένους στο οποίο θα καταγράφονται οι ατομικές εισφορές.

Η λογική των προτάσεων είναι συνολικά βασισμένη εν πολλοίς στη σύνδεση εισφορών – παροχών.

Η Επιτροπή Σοφών προτείνει επίσης τη δημιουργία ενιαίου ασφαλιστικού φορέα στα πρότυπα του ΙΚΑ ή τρεις φορείς, ένας για τους αυταπασχολούμενους (ΟΑΕΕ- ΕΤΑΑ) και ένας για τους αγρότες.

Βάσει των προτάσεων, με την ολοκλήρωση των αναλογιστικών μελετών του ασφαλιστικού συστήματος, αναμένεται να υπάρξουν και νέες περικοπές, κυρίως για τους συνταξιούχους που λαμβάνουν άνω των 1000 ευρώ.

Η πρόταση της επιτροπής για τον υπολογισμό των συντάξεων των νυν συνταξιούχων βασίζεται στο νόμο Σιούφα 2084/92 ο οποίος όμως δεν επιφέρει σημαντικές μειώσεις.

Για το λόγο αυτό μάλιστα, προτείνεται η παρέμβαση στο συντελεστή αναπλήρωσης σε συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ.

Κατ αυτόν τον τρόπο, υπολογίζεται ότι σε συντάξεις που έχουν εκδοθεί εδώ και χρόνια θα επέλθει μείωση από 15% - 17%.

Σχετικές ειδήσεις