ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ 2015: Έτσι Τσίπρας και Καμμένος κλέβουν εκατομμύρια Έλληνες

ΕΝΦΙΑ 2015: Έτσι Τσίπρας και Καμμένος κλέβουν εκατομμύρια Έλληνες

Είναι ποτέ δυνατόν μια κυβέρνηση – και δη αριστερή – να κλέβει ανερυθρίαστα τα χρήματα των πολιτών της χώρας που κυβερνά;

ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΑΝ ΤΟ ΛΗΣΤΡΙΚΟ ΦΟΡΟ ΤΩΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΚΑΙ ΣΑΜΑΡΑ ΚΑΙ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΤΟΝ ΕΙΣΠΡΑΤΤΟΥΝ ΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ – «ΜΑΪΜΟΥ»

Κι όμως, είναι... και σε λίγα 24ωρα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ ετοιμάζεται να προβεί σε μια ακόμη μεγάλη κλοπή σε βάρος εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων, συνεχίζοντας τη ληστρική πολιτική των Βενιζέλου - Σαμαρά.

Για μια ακόμη χρονιά τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ είναι έτοιμα να αναρτηθούν στο TAXIS σε λίγες ημέρες, με το υπουργείο Οικονομικών να ζητά την πρώτη δόση να πληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα!

Τσίπρας και Καμμένος, σφυρίζοντας... αδιάφορα και ξεχνώντας «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» που είπαν δις στον ελληνικό λαό για να υφαρπάξουν την ψήφο του, στέλνουν εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ 2015 με βάση τις αντικειμενικές αξίες του 2007, λεηλατώντας την ακίνητη περιουσία των Ελλήνων, καθώς και όσα εισοδήματα τους έχουν απομείνει.

Οι πολίτες, λοιπόν, για μια ακόμη φορά καλούνται να πληρώσουν τεράστια ποσά για περιουσία που δεν έχουν στην πραγματικότητα, καθώς, στα χρόνια της κρίσης, οι εμπορικές τιμές έχουν υποχωρήσει πάνω από 40%. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, οι αποκλίσεις μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών τιμών φτάνουν ακόμα και το 80%!

Οι τιμές πώλησής τους δηλαδή υπολείπονται κατά 80% σε σχέση με τις αντικειμενικές αξίες, με τις οποίες θα υπολογιστεί ο φετινός και ίσως και ο επόμενος ΕΝΦΙΑ!

Δεν σέβονται ούτε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης!

Το άκρων άωτον της πρόκλησης, ωστόσο, έγκειται στο γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών γνωρίζει ότι σύντομα θα κληθεί να αντιμετωπίσει τεράστιο δημοσιονομικό κενό, καθώς θεωρείται δεδομένο πως η επικείμενη δικαστική απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας θα υποχρεώσει την πολιτεία να μειώσει άμεσα τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, «τινάζοντας στον αέρα» τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που φτάνουν στους πολίτες εντός των ημερών.

Το θέμα των «φουσκωμένων» αντικειμενικών αξιών που έχουν οδηγήσει σε υπερφορολόγηση των ακινήτων συζητήθηκε ξανά πριν λίγες ημέρες στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, στη... σκιά μιας ήδη ειλημμένης απόφασης του ίδιου δικαστηρίου που δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Συγκεκριμένα, η νέα δίκη κατά των «φουσκωμένων» αντικειμενικών έγινε αφού εξέπνευσε, χωρίς να συμμορφωθεί η Πολιτεία, η 6μηνη προθεσμία που είχε δώσει το δικαστήριο για να μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες στο επίπεδο των εμπορικών.

Το δικαστήριο έχει μονόδρομο να διανύσει και αναμένεται να εκδώσει απόφαση κατά του Δημοσίου, το οποίο παραλείπει να αναπροσαρμόσει από το 2007 τις αντικειμενικές αξίες, ως όφειλε.

Μάλιστα, η Πολιτεία όχι μόνο αγνόησε στην πράξη το «τελεσίγραφο» του ΣτΕ, αλλά σχεδιάζει να γίνουν οι αλλαγές το 2017 (!), όταν δηλαδή θα έχει συμπληρωθεί μία ολόκληρη 10ετία υπερφορολόγησης, μολονότι ο νόμος επιβάλλει τον ανά 2ετία ανακαθορισμό των αντικειμενικών αξιών.

Η δυσκολία της κατάστασης φαίνεται από το γεγονός ότι το Δημόσιο επιχείρησε και πάλι ανεπιτυχώς να αναβάλλει τη δίκη για ένα χρόνο, οπότε και υπάρχει και μνημονιακή υποχρέωση για αναπροσαρμογή από το 2017.

Αναφέρθηκε, μάλιστα, πως από τα ακίνητα έχουν προϋπολογιστεί έσοδα 2,65 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί το πολύ σε δυο μήνες και θα προκαλέσει τεράστια δημοσιονομικά προβλήματα για τα προϋπολογισθέντα έσοδα αλλά και «μπαράζ» προσφυγών για ακύρωση του ΕΝΦΙΑ, επιστροφές φόρων κ.λπ.