ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην ομηρία του ΕΝΦΙΑ, φορολογούμενοι σε... αποψίλωση!

Στην ομηρία του ΕΝΦΙΑ, φορολογούμενοι σε... αποψίλωση!

Δεν έχουν τέλος οι επιβαρύνσεις για εκατομμύρια πολίτες που βρίσκονται στη δίνη φορολογικής παράκρουσης.

ΠΟΙΟΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ - ΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΕΚΠΤΩΣΗ Ή ΑΠΑΛΛΑΓΗ

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ιδιοκτητών - έστω και ενός «κεραμιδιού» - οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι και δανειολήπτες με το ένα πόδι έξω από το σπίτι τους αφού βρίσκονται αντιμέτωποι, αιφνίδια, και με τους πλειστηριασμούς (η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα τους απέτρεπε και αντ' αυτού ανοίγει τον δρόμο) ακόμη και της πρώτης κατοικίας, για την οποία καλούνται να πληρώσουν... ΕΝΦΙΑ!

Ο παραλογισμός σε όλο του το μέγεθος. Φέτος στους ήδη πληττόμενους από τον – καταγγελλόμενο, μέχρι πρόσφατα από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΕΝΦΙΑ, προστίθενται άνεργοι, όσοι παίρνουν επιδόματα, ανάπηροι, τυφλοί, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι, αφού χάνουν το δικαίωμα της απαλλαγής ή της έκπτωσης. Και φέτος όπως και τα προηγούμενα χρόνια το ποσό υπολογίστηκε βάσει πλασματικών αντικειμενικών αξιών, οι οποίες παραμένουν αμετάβλητες από το 2007, παρά τις υποσχέσεις για επικαιροποίησή τους.

Έως και την Πέμπτη (22/10/2015) λοιπόν αναμένεται να αναρτηθούν στο ΤΑΧΙS τα εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ του 2015.

Ο φόρος θα καταβληθεί σε 5 δόσεις, με την πρώτη έως και το τέλος του μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να εισπράξει 2,65 δισ. ευρώ από τον συγκεκριμένο φόρο, έσοδα τα οποία θα ενσωματωθούν στον φετινό προϋπολογισμό, την ώρα που δεν καταβάλλει τις δικές του υποχρεώσεις στους πολίτες.

Οι όποιες αλλαγές που θα υπάρξουν στον ΕΝΦΙΑ θα αφορούν στο 2016, προκειμένου να μετασχηματισθεί σε έναν φόρο για την ακίνητη περιουσία του κάθε φορολογούμενου ενώ τώρα, ως γνωστόν, φορολογεί το κάθε ακίνητο ξεχωριστά.

Αναμένεται δε, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών, να συμπεριλάβει και την ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων στο εξωτερικό.

Μπορείτε να δείτε το νέο εκκαθαριστικό για τον ΕΝΦΙΑ 2015 (όταν αναρτηθεί) ΕΔΩ.

Να σημειωθεί πως στην περίπτωση που υπάρχει πολίτης ο οποίος διαθέτει τα χρήματα και καταβάλει εφάπαξ το ποσό που του αναλογεί, ελπίζοντας σε έκπτωση να το ξεχάσει. Καταργήθηκε!

Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος απλώς δεν βγαίνει και καθυστερήσει να πληρώσει έστω και μία ημέρα τη δόση, θα επιβαρυνθεί με προσαυξήσεις 0,73% κάθε μήνα.

Οι τέσσερις δόσεις που έπονται θα πληρωθούν αντίστοιχα στα τέλη των επόμενων μηνών, με καταληκτική τα τέλη Φεβρουαρίου.

Φέτος πληρώνουν ΕΝΦΙΑ και όσοι διατηρούν ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενώ οι εξαιρέσεις θα γίνονται με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Εκπτωση ή απαλλαγή

Εκπτωση 20% προβλέπεται για κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα καθ' όλη τη διάρκεια του 2014, με βάση το Εντυπο Ε2 αλλά και από το ρολόι της ΔΕΗ.

Οι παροχές ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες δεν ήταν ενεργές καθ' όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, λαμβάνονται από τα αρχεία του ΔΕΔΔΗΕ. Οι αριθμοί των παροχών διασταυρώνονται με τους αριθμούς παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίοι αναγράφονται στο έντυπο Ε9 του οικείου έτους και στο έντυπο Ε2 που έχει υποβληθεί ως και την 9η Οκτωβρίου 2015. Η πληροφορία του κενού ακινήτου, καθ' όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, λαμβάνεται από το έντυπο Ε2 το οποίο έχει υποβληθεί ως και την 9η Οκτωβρίου 2015.

Εκπτωση 50% χορηγείται σε οικονομικά αδυνάμους εφόσον συντρέχουν σωρευτικά τα εξής:

α) Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν είναι πάνω από 9.000 ευρώ. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν είναι πάνω από 150 τ.μ.

γ) Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, δεν ξεπερνά το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Εκπτωση 100% χορηγείται σε τριτέκνους, πολυτέκνους και άτομα με αναπηρία από 80% και πάνω εφόσον υπάρχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

α) Το φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν είναι πάνω από 12.000 ευρώ. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν είναι πάνω από 150 τ.μ.

Ανεργοι - πολυτέκνοι

Πολίτες σε αδυναμία όπως οι άνεργοι οι ανάπηροι και οι πολυτέκνοι βρίσκονται επίσης αντιμέτωποι με τον ΕΝΦΙΑ.

Πλέον υπολογίζονται στα συνολικά εισοδήματα και αφορολόγητα επιδόματα, όπως είναι το επίδομα ανεργίας, το οικογενειακό επίδομα, το επίδομα τριτέκνων - πολυτέκνων, η διαφορά του τεκμαρτού εισοδήματος με το πραγματικό, το ΕΚΑΣ χαμηλοσυνταξιούχων, το φοιτητικό επίδομα, οι αποζημιώσεις απόλυσης, οι μισθοί, συντάξεις και πάγια αντιμισθία ολικά τυφλών και κινητικά αναπήρων σε ποσοστό άνω του 80%.

Σχετικές ειδήσεις