ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χάνουν τα σπίτια τους 300.000 δανειολήπτες

Χάνουν τα σπίτια τους 300.000 δανειολήπτες

Βόμβα μεγατόνων σε χιλιάδες νοικοκυριά φτωχών και μικρομεσαίων στρωμάτων βάζει η κυβέρνηση, αφού η τρόικα άναψε κόκκινο φως στις προτάσεις της, αφήνοντας ουσιαστικά απροστάτευτη από τους πλειστηριασμούς την πρώτη κατοικία.

Οι δανειστές ζητούν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ επιτακτικά να καθοριστούν νέες αλλαγές και να τεθεί ένα νέο όριο εισοδήματος, ακόμα πιο χαμηλό, από το οποίο ο δανειολήπτης δεν θα δικαιούται προστασία από τον πλειστηριασμό για την πρώτη κατοικία. Σήμερα αυτό δεν ισχύει καθώς δεν υπάρχει όριο εισοδήματος στον σχετικό νόμο Κατσέλη, που προστατεύει τον δανειολήπτη όταν αυτός βρίσκεται σε «πραγματική αδυναμία πληρωμής». Μάλιστα, οι δανειστές επιχειρούν να ορίσουν ως σημείο αναφοράς την αξία του ακινήτου ως στατιστικό όριο της φτώχειας.

Πρόγευση από για το τρομακτικό σκηνικό που στήνεται πάνω από τα κεφάλια χιλιάδων δανειοληπτών, έδωσε με δηλώσεις σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη δηλώνοντας χαρακτηριστικά δηλώνοντας χαρακτηριστικά «Δεν θα έχουμε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, εκτός εάν εννοούμε κατοικίες οι οποίες μπορεί να είναι αντικειμενικής αξίας ενός εκατομμυρίου, για να βάλουμε κι έναν διαχωρισμό εδώ».

Η κυβέρνηση επιθυμεί να προστατέψει την πρώτη κατοικία για δανειολήπτες με μεσαία εισοδήματα, που δεν μπορούν πλέον να πληρώσουν, και να τους δοθεί η δυνατότητα και ο χρόνος να ορθοποδήσουν.

Οι δανειστές, όμως, έχουν την άποψη ότι οι δανειολήπτες με μεσαία εισοδήματα όπως μισθωτοί ή αυτοαπασχολούμενοι οι οποίοι είχαν πάρει δάνειο και ακίνητο με βάση τα παλιά εισοδήματά τους θα πρέπει να χάσουν το σπίτι τους και να μετακομίσουν σε άλλο, χαμηλότερης αξίας, σε φθηνότερη περιοχή.

Επίσης, ζητούν να ανοίξει ο δρόμος για μεταβίβαση κάποιων κόκκινων δανείων σε εταιρείες-κοράκια (hedge funds, distress funds), οι οποίες ειδικεύονται στην εκμετάλλευση πτωχευμένων επιχειρήσεων και νοικοκυριών και αναλαμβάνουν να εισπράξουν τα δάνεια ή να οδηγήσουν τα ακίνητα σε πλειστηριασμό.

Από την μεριά της Τράπεζας την Ελλάδος ο χαρακτηρισμός ενός δανειολήπτη ως "μη συνεργάσιμο" μπορεί να έχει ως συνέπεια το εκπλειστηρίασμα της μοναδικής του κατοικίας, σύμφωνα με τον νέο Κώδικα Δεντολογίας για τα κόκκινα δάνεια, όπως αυτός τροποποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.