ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αδιέξοδο με τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση

Αδιέξοδο με τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση

Άγνωστο παραμένει τι θα ισχύσει τελικά με τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση με το υπουργείο Οικονομικών να πρέπει να δώσει άμεσα το στίγμα - αν θα υπάρξει νέα παράταση - αφού η τελευταία προθεσμία έληξε την περασμένη Παρασκευή (23/10/2015).

Αρμόδιοι κύκλοι θεωρούν πιθανό να δοθεί νέα παράταση της προθεσμίας που είχε δοθεί για την υπαγωγή των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων στο καθεστώς ΦΠΑ, μέχρι να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το θέμα.

Η προθεσμία που είχε δοθεί για την υποβολή δηλώσεων ένταξης στο καθεστώς ΦΠΑ από τα ιδιωτικά σχολεία και τα φροντιστήρια έληξε την προηγούμενη Παρασκευή χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις για το θέμα που εξακολουθεί να είναι ένα από τα μεγάλα αγκάθια στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Θεσμών και κυβέρνησης.

Ως γνωστόν οι Θεσμοί δεν αποδέχτηκαν τη νέα πρόταση της κυβέρνησης για ΦΠΑ 0% σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία, 13% στα φροντιστήρια και 23% στα ιδιωτικά σχολεία με την αιτιολογία ότι βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας δεν μπορεί να επιβληθούν διαφορετικοί συντελεστές ΦΠΑ στην εκπαίδευση.

Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους η σχετική Οδηγία δεν προβλέπει την εφαρμογή διαφορετικών συντελεστών, αφού όταν μια κατηγορία εντάσσεται για πρώτη φορά σε καθεστώς ΦΠΑ υποχρεωτικά εντάσσεται στο 23%.

Το ζήτημα πάντως αναμένεται να οριστικοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα προκειμένου να κλείσει το πακέτο των πρώτων προαπαιτούμενων του Οκτωβρίου και να εκταμιευτεί η δόση των 2 δισ. ευρώ από τους δανειστές.

Στην άγνοια και την αγωνία των οικογενειών με την ασάφεια που επικρατεί προστίθεται και η οργή από τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, ο οποίος επιμένει στους εύπορους γονείς...

Στο ίδιο μήκος της ανασφάλειας και οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι μπρος στην εφαρμογή του 23% βλέπουν να τους πλησιάζει επικίνδυνα η... ανεργία! Αφού, σύμφωνα με τοποθετήσεις τους, οι ιδιοκτήτες εκπαιδευτηρίων θεωρούν ότι οι μαθητές θα λιγοστέψουν αφού οι οικογένειες θα πιεστούν περαιτέρω δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οικονομικά, θα διακόψουν τη φοίτησή τους προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις με απολύσεις και λουκέτα.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα πιθανό θεωρείται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέα παράταση με την επίσκεψη του αντιπροέδρου της ΕΕ Βλ. Ντομπρόβσκις να φτάνει στην Αθήνα και να μπαίνει άμεσα στις συζητήσεις με το ΥΠΟΙΚ.

Σχετικές ειδήσεις