ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΕ: Παρά τις δυσμενέστερες συνθήκες, η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη θα διατηρηθεί

ΕΕ: Παρά τις δυσμενέστερες συνθήκες, η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη θα διατηρηθεί

Η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη και στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχίζεται για τρίτη χρονιά. Αναμένεται δε να συνεχιστεί με συγκρατημένο ρυθμό το επόμενο έτος, παρά τις δυσμενέστερες συνθήκες στην παγκόσμια οικονομία.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάζοντας σήμερα από τις Βρυξέλλες τις φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις της για την πορεία των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Σύμφωνα με την Επιτροπή η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη ήταν φέτος αργή αλλά ανθεκτική και αποτέλεσμα της πτώσης των τιμών του πετρελαίου, της χαλαρής νομισματικής πολιτικής και της σχετικής εξασθένησης της αξίας του ευρώ.

Παράλληλα όμως η Επιτροπή σημειώνει ότι ο αντίκτυπος των θετικών παραγόντων εξασθενεί, ενώ εμφανίζονται νέες προκλήσεις, όπως η επιβράδυνση τόσο της οικονομικής δραστηριότητας στις αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς όσο και του παγκόσμιου εμπορίου, καθώς και οι παρατεταμένες γεωπολιτικές εντάσεις.

Σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, όπως οι καλύτερες επιδόσεις του τομέα της απασχόλησης που συνέβαλαν στην ενίσχυση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος, η χαλάρωση των πιστωτικών συνθηκών, η πρόοδος στην χρηματοοικονομική απομόχλευση και η αύξηση του αριθμού των επενδύσεων, ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης αναμένεται να αντισταθεί στις δυσκολίες το 2016 και το 2017, αναφέρει η Επιτροπή σημειώνοντας ότι σε ορισμένες χώρες, ο θετικός αντίκτυπος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που προώθησαν θα συμβάλει επίσης στην περαιτέρω στήριξη της ανάπτυξης.

Σχετικές ειδήσεις