ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα τηλεδιάσκεψη Τσακαλώτου με δανειστές - Αγώνας δρόμου να γεφυρωθεί το χάσμα

Νέα τηλεδιάσκεψη Τσακαλώτου με δανειστές - Αγώνας δρόμου να γεφυρωθεί το χάσμα

Νέα κρίσιμη τηλεδιάσκεψη μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των δανειστών, ξεκίνησε στις 18:00 το απόγευμα της Παρασκευής.

Στη νέα τηλεδιάσκεψη που ξεκίνησε στις 18:00 γίνεται άλλη μια προσπάθεια για να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ οικονομικού επιτελείου και εκπροσώπων των δανειστών ώστε να επιτευχθεί συμφωνία εν όψει του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες στο τραπέζι θα πέσει η εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στο θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, όπου οι αποκλίνουσες απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών δεν επιτρέπουν την εξεύρεση λύσης για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Πηγές των Βρυξελλών κάνουν λόγο για εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις εξαιτίας της αδυναμίας εξεύρεσης ισοδύναμων από την ελληνική κυβέρνηση και της καθυστέρησης στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, η ελληνική πλευρά δεν επιβεβαιώνει τις παραπάνω πληροφορίες, ενώ το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και οι πλειστηριασμοί α' κατοικίας φαίνεται αυτή τη στιγμή ως τα μεγάλα «αγκάθια», ενώ η εξεύρεση ισοδύναμων για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση καθυστερεί τις διαπραγματεύσεις.

Παίρνει πάνω του τη διαπραγμάτευση ο Τσίπρας

Διατεθειμένος να πάρει πάνω του τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, στην περίπτωση που υπάρξει αδιέξοδο στις συνομιλίες, εμφανίζεται ο πρωθυπουργός.

Πηγές της κυβέρνησης επισημαίνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας σκοπεύει να επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αλλά και τους Φρανσουά Ολάντ και Άνγκελα Μέρκελ, σε περίπτωση που δεν διαφανεί λύση και τεθεί εν αμφιβόλω τη Δευτέρα η απόφαση για τη δόση.

Στην κυβέρνηση επικρατεί εκνευρισμός καθώς το απόγευμα της Πέμπτης η Κομισιόν ζήτησε νέα μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ από την ελληνική κυβέρνηση μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας.

Οι πιέσεις των δανειστών έχουν ενταθεί και ζητούν πλέον επιτακτικά από τους υπουργούς να «κλειδώσουν» μέσα στο Σαββατοκύριακο όλα τα ανοιχτά θέματα. Σε διαφορετική περίπτωση θα δώσουν εντολή να «παγώσει» η εκταμίευση της δόσης.

Στην ελληνική κυβέρνηση, αν και επικρατεί αναβρασμός για να κλείσει ο φάκελος με τα μέτρα που θα παρουσιαστούν στο Eurogroup, οι διαδικασίες προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η αδυναμία εξεύρεσης ισοδύναμων μέτρων για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, που όχι μόνο δεν έχει βρει εδώ και 20 μέρες ένα ισοδύναμο μέτρο, αλλά έχει καταφέρει να στρέψει εναντίον πολλές κοινωνικές ομάδες και να δημιουργήσει κλίμα ανικανότητας και έλλειψης συντονισμού.

Όσον αφορά τα «κόκκινα» δάνεια και τους πλειστηριασμούς, η κυβέρνηση παίζει ένα σκληρό «πόκερ» με τους δανειστές προκειμένου να «κλειδώσει» το όριο πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Η ελληνική πλευρά έριξε τις απαιτήσεις της βάζοντας το όριο στις 180.000 ευρώ. Οι δανειστές ωστόσο φέρονται να επιμένουν και να ζητούν το όριο να πάει στις 150.000 ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις