«Γενοκτονία» των συνταξιούχων – Κλιμακωτές περικοπές στις συντάξεις

Newsbomb

«Γενοκτονία» των συνταξιούχων – Κλιμακωτές περικοπές στις συντάξεις

Νέο ψαλίδι στις συντάξεις ετοιμάζει η κυβέρνηση...

Κλιμακωτές θα είναι ο περικοπές που θα προβλέπει ο νέος νόμος για το ασφαλιστικό στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις – Ποια είναι τα βασικά κριτήρια των περικοπών

Η ηλικία συνταξιοδότησης, το αρχικό ποσοστό αναπλήρωσης, ο χρόνος ασφάλισης και το συνολικό ποσό θα είναι τα βασικά κριτήρια με τα οποία θα γίνουν οι κλιμακωτές περικοπές στις συντάξεις που προβλέπει ο νέος νόμος για το ασφαλιστικό.

Πώς θα γίνουν οι αποχωρήσεις

Το βασικότερο κριτήριο είναι η ηλικία που αποχώρησαν οι συνταξιούχοι και θα συνδυαστεί με όλα τα άλλα. Έτσι, όσοι πήραν σύνταξη σε μικρή ηλικία, με λίγα έτη ασφάλισης και οι συνολικές τους αποδοχές μαζί με κύρια, επικουρική και μέρισμα ξεπερνούν το μισθό που είχαν ως εργαζόμενοι θα υποστούν τις μεγαλύτερες μειώσεις, ενώ όσοι αποχώρησαν με περισσότερα χρόνια σε ηλικίες πάνω από τα 60 ή 65 και η αρχική τους σύνταξη είναι μικρή σε σχέση με το μισθό που είχαν θα έχουν μικρότερες μειώσεις.

Με τα κριτήρια αυτά ένας συνταξιούχος που είναι σήμερα 60 ετών και αποχώρησε στα 53 του με 35 χρόνια και με βάση υπολογισμού της σύνταξης τον τελευταίο του μισθό θα υποστεί μεγαλύτερη μείωση από έναν άλλο που βγήκε με τα ίδια χρόνια στη σύνταξη, αλλά στα 60, και ένας άλλος που συνταξιοδοτήθηκε στα 65 θα έχει ακόμη μικρότερη μείωση.

Το ποσοστό των περικοπών θα καθορίζεται ανάλογα με το ποσό της σύνταξης που θα έπρεπε να έχει ένας συνταξιούχος. Αν, λοιπόν, μια σημερινή σύνταξη των 1.300 ευρώ έπρεπε να είναι –βάσει των κριτηρίων επανυπολογισμού- στα 1.150 ευρώ, τότε θα κοπούν τα 150 ευρώ.

Αν μια σύνταξη των 1.500 ευρώ υπολογιστεί με τα κριτήρια και βγαίνει στα 1.280 ευρώ, τότε θα μειωθεί κατά 120 ευρώ. Το ποσοστό μείωσης στην πρώτη περίπτωση είναι 12,6%, ενώ στη δεύτερη περίπτωση η σύνταξη μειώνεται κατά 15%. Αν μια σύνταξη μειώνεται των 717 ευρώ (κατώτατη μαζί με ΕΚΑΣ) υπολογιστεί εκ νέου με κριτήρια ηλικίας αποχώρησης, εισφορών και αποδοχών και το νέο ποσό που θα προκύψει είναι 650 ευρώ, τότε η πιθανή μείωση είναι 9,6%.

Ποιοι θα πληρώσουν

Το σχέδιο του υπουργείου δεν έχει οριστικοποιηθεί, καθώς το κρίσιμο μέγεθος είναι αν βγαίνει ο λογαριασμός των 1,8 δισ. ευρώ μέσα από ένα συνδυασμό περικοπών που θα περιλαμβάνει και τις χαμηλές συντάξεις ή αν θα αποφασιστεί να πληρώσουν «τη νύφη» οι συνταξιούχοι με αποδοχές πάνω από τα 1.000 ευρώ ή τα 1.200 ευρώ.

Οι δανειστές δεν εξαιρούν καμία σύνταξη από το νέο σύστημα και για το λόγο αυτό έχουν δώσει τις παραμέτρους και τα κριτήρια με τα οποία θα υπολογιστεί εκ νέου κάθε σύνταξη. Θέλουν δηλαδή το βάρος να μοιραστεί σε όλους, με ποσοστά περικοπών που θα ξεκινούν από 3% και θα κλιμακώνονται στο 12%.

Το υπουργείο Εργασίας δεν μπορεί να αγνοήσει τις «εντολές» των δανειστών και, όπως είπε αρμόδιο στέλεχος στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, «δίνουμε αγώνα για να κρατήσουμε τον πήχυ όσο υψηλότερα γίνεται».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved