ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλειστηριασμοί: Τα σπίτια των Ελλήνων στο Eurogroup!!!

Πλειστηριασμοί: Τα σπίτια των Ελλήνων στο Eurogroup!!!

Στο Newsbomb.gr είχαμε επισημάνει από την πρώτη στιγμή ότι για τις περιουσίες των Ελλήνων θα αποφασίσει η νομενκλατούρα των Βρυξελλών. Άλλωστε το είχε πει ξεκάθαρα ο «φιλέλληνας» Φρανσουά Ολάντ τις ημέρες που τον περιέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στην Αθήνα.

Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΝΑΖΗΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ Η ΜΕΡΚΕΛ ΤΟΝ «ΠΕΤΑΕΙ» ΣΤΟΥΣ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΕΣ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ - ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Στις κοινές του δηλώσεις με τον Αλέξη Τσίπρα ο Γάλλος πρόεδρος το είχε πει ξεκάθαρα παρά το γεγονός ότι κάποιοι δεν ήθελαν να το ακούσουν:

«Το θέμα των πλειστηριασμών θα το εξετάσουμε στο Eurogroup», είχε δηλώσει με απίστευτη κυνικότητα, χωρίς η ελληνική πλευρά να εκφράσει καμία ένσταση και καμία δυσαρέσκεια.

Τώρα η εληνική κυβέρνηση τρέχει και δεν φτάνει. Οι δυο τηλεδιασκέψεις του EuroWorking Group που έγιναν μέσα στο Σαββατοκύριακο δεν απέδωσαν απολύτως τίποτα, ενώ ο Αέξης Τσίπρας έχει μπει για άλλη μια φορά στη γνωστή δαδικασία των τηλεφωνημάτων με τους Ευρωπαίους ηγέτες μήπως καταφέρει να κάμψει τις παράλογες απαιτήσεις τους για την πρώτη κατοικία και τις κατασχέσεις.

Πολύ απλά, για άλλη μια φορά γινόμαστε στο ίδιο έργο θεατές.

Ο κύκλος της πολιτικής διαπραγμάτευσης άνοιξε μετά από επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της Κομισιόν. Μίλησε και με την Καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο. Στο επίκεντρο βρέθηκε το θέμα των πλειστηριασμών και οι 100 δόσεις, θέματα στα οποία έχει μπλοκάρει το πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων ενόψει του σημερινού Eurogroup.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε κατανόηση από την πλευρά του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην θέση της Αθήνας ότι θα πρέπει να προστατευτεί η πρώτη κατοικία των αδύνατων, χωρίς αυτό να μετουσιωθεί από την πλευρά του Γιούνκερ σε δέσμευση.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε στους συνομιλητές του ότι η κυβερνητική θέση για τα κόκκινα δάνεια είναι συμβατή με τη συμφωνία του Ιουλίου και ταυτόχρονα με τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, την οποία ανέδειξε ιδιαίτερα.

Παράλληλα ενημέρωσε τους συνομιλητές του για το επικείμενο ταξίδι στην Τουρκία. Και οι τρεις, καλωσόρισαν την πρωτοβουλία, και την ενέταξαν στον ευρύτερο σχεδιασμό των Ευρωπαίων εταίρων για συνεργασία με την γειτονική χώρα, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, με σκοπό την αποτελεσματικότερη διαχείριση του προσφυγικού.

Όμως το θέμα των πλειστηριασμών είναι το μεγάλο αγκάθι στις έως τώρα διαπραγματεύσεις.

Οι αλλεπάλληλες τηλεδιασκέψεις την Παρασκευή, το Σάββατο αλλά και την Κυριακή δεν στάθηκαν ικανές να γεφυρώσουν το χάσμα των δύο πλευρών με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά δύσκολη η έγκριση από το Eurogroup της εκταμίευσης των δυο δισεκατομμυρίων ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα, η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup θεωρείται απίθανο να ανάψει πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ, με ότι μπορεί να σημαίνει κάτι τέτοιο για την ελληνική οικονομία που με το ζόρι έδωσε επιδόματα και συντάξεις.

Το μόνο βέβαιον είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πλέον καμία δικαιολογία για οποιαδήποτε «ήττα» στο θέμα των πλειστηριασμών, αφού ο πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί δημοσίως και ενώπιον του Ολάντ και ενώπιον του Μοσκοβισί ότι δεν θα επιτρέψει να χάσει το σπίτι του κανένας φτωχός πολίτης.

Σχετικές ειδήσεις