ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Business run για τις ελληνικές επιχειρήσεις και όπου... «φύγει φύγει»

Business run για τις ελληνικές επιχειρήσεις και όπου... «φύγει φύγει»

Βάζουν λουκέτο στην Ελλάδα και κάνουν εγκαίνια στο εξωτερικό. Ο αριθμός των επιχειρηματιών που παίρνουν τις εταιρείες τους με «ελαφριά πηδηματάκια» και τις μετακομίζουν σε άλλες χώρες (μαζί και τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς), αυξάνεται διαρκώς.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ), Κωνσταντίνος Μίχαλος, εξέφρασε έντονη ανησυχία για το θέμα αυτό.

Σε δηλώσεις του κατά την πρώτη συνάντηση Βαλκανικών Επιμελητηρίων στη Φλώρινα, υποστήριξε μεταξύ άλλων πως αν συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς αυτή τη «μετανάστευση», θα μειωθούν και άλλο τα φορολογικά έσοδα της χώρας. Παράλληλα αναφέρθηκε και στην «καθήλωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος» καθώς η μετανάστευση των επιχειρήσεων ακολουθείται και από μετανάστευση σε ξένες τράπεζες των… καταθέσεων.

Μάλιστα, όπως ισχυρίστηκε ο Κωνσταντίνος Μίχαλος : «Κινδυνεύει να διαρραγεί η κοινωνική ειρήνη και αυτό δεν είναι επιθυμητό από κανέναν, ούτε από τους εταίρους και δανειστές μας, που ευελπιστούν κι αυτοί ότι κάποια στιγμή θα πάρουν τα λεφτά τους».

Προς την Βουλγαρία και αλλού…

Ενδιαφέρον, όμως, έχουν και τα στοιχεία του Ινστιτούτου για την Οικονομία της Αγοράς στην Σόφια, από το 2009 μέχρι σήμερα έχουν μεταναστεύσει στην Βουλγαρία περί τις 14.000 ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν περίπου 70.000 εργαζόμενους. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ινστιτούτου Κράσεν Στάντσεβ, ειδικά μετά και τα capital controls η «κινητικότητα» ειδικά σε περιοχές κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα, έχει αυξήσει ρυθμούς.

Χιλιάδες οι αιτήσεις… για μετανάστευση έδρας

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Βασίλη Κορκίδη, οι επιχειρήσεις που έχουν ήδη κάνει αίτηση για μεταφορά έδρας στη Βουλγαρία ανέρχονται στις 60.000!!!

Σχετικές ειδήσεις