ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Τελείωσε πριν καν... ξεκινήσει!

Eurogroup: Τελείωσε πριν καν... ξεκινήσει!

«Φρένο» στις ελπίδες της Ελλάδας για εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ στο σημερινό Eurogroup έβαλαν οι δανειστές, πριν καν ξεκινήσει η συνεδρίαση των Βρυξελλών.

ΣΟΙΜΠΛΕ ΚΑΙ ΝΤΑΙΣΕΛΜΠΛΟΥΜ ΕΒΑΛΑΝ «ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ»: ΔΕΝ ΘΑ ΕΚΤΑΜΙΕΥΤΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ 2 ΔΙΣ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έφτασαν αποφασισμένοι και... συνεννοημένοι να μην δώσουν το «πράσινο φως» για οικονομική βοήθεια στη χώρα μας, καθώς δεν έχει γεφυρωθεί το χάσμα κυβέρνησης - δανειστών στο φλέγον θέμα των πλειστηριασμών.

Πηγές από τις Βρυξέλλες σημειώνουν ότι το Eurogroup θα αναγνωρίσει μεν πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο δεν πρόκειται να εγκρίνει την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι το 90% της απόστασης μεταξύ ελληνικών αρχών και θεσμών έχει καλυφθεί και ότι είναι δυνατή η επίτευξη τελικής συμφωνίας εντός των προσεχών ημερών.

Ντάισελμπλουμ: Δεν θα εκταμιευθούν σήμερα τα 2 δισ. για την Ελλάδα

Πολύ δύσκολα θα εκταμιευθεί σήμερα δόση προς την Ελλάδα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του Eurogroup.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup, η εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ αναμένεται να πάρει παράταση, ωστόσο «είναι γεγονός ότι η Ελλάδα έχει κάνει αρκετή δουλειά. Υπάρχουν, όμως, αρκετά ανοικτά μέτωπα και πρέπει να δουλέψουμε πολύ τις επόμενες δύο εβδομάδες. Η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει σύντομα το πρώτο σετ των προαπαιτούμενων».

Κλείνοντας, ο Ντάισελμπλουμ υποστήριξε ότι είναι «ζωτικής σημασίας η διασφάλιση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών».

Σόιμπλε: Πρώτα προαπαιτούμενα και μετά δόση

«Η Ελλάδα δεν έχει κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα για να λάβει τη βοήθεια», υποστήριξε κατά την άφιξή του στο Eurogroup o Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου λίγα λεπτά πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup, ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι «δύσκολα θα υπάρξει συμφωνία σήμερα, ωστόσο θα πρέπει να ακούσουμε τι έχουν να πουν οι θεσμοί. Η Ελλάδα δεν έχει κάνει ακόμη τα απαραίτητα βήματα ώστε να διεκδικήσει τη δόση των 2 δισ. ευρώ.».

Μοσκοβισί: Μπορούμε να έρθουμε σε συμφωνία με την Ελλάδα

Αισιόδοξος ότι μια συμφωνία για την Ελλάδα μπορεί να επιτευχθεί «αν όχι στο σημερινό Eurogroup, μέσα στις επόμενες μέρες», εμφανίστηκε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, κατά την άφιξή του στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, λίγη ώρα πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup.

Όπως δήλωσε, η «δυναμική παραμένει θετική, τα περισσότερα από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πρώτο σετ προαπαιτούμενων έχουν υλοποιηθεί και υπάρχει πνεύμα συνεργασίας».

Επιπλέον, αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα, είπε πως είχε «εποικοδομητικές» συναντήσεις, μεταξύ άλλων, και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκείδη Τσακαλώτο.
«Η βούληση είναι εκεί, το ίδιο και το πνεύμα συμβιβασμού», υπογράμμισε ο Γάλλος επίτροπος και προσέθεσε ότι «δεν είμαστε μακριά από μια συμφωνία, αλλά χρειαζόμαστε λίγο δρόμο ακόμα».

Ντομπρόβσκις: Η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη, αλλά υπάρχουν εκκρεμότητες

Την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης για υλοποίηση του προγράμματος εξήρε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε δηλώσεις που παραχώρησε λίγη ώρα πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπουργός Οικονομικών της Λετονίας «κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στην Αθήνα αντιλήφθηκα ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει το πρόγραμμα. Εξακολουθούν, όμως, να υπάρχουν σημαντικές εκκρεμότητες».

«Υπάρχει πρόοδος αλλά και... αγκάθια»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μαργαρίτης Σχοινάς ανέφερε ότι υπήρξε πρόοδος και ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο για να επιτευχθεί συμφωνία σε όλους τους τομείς.
Τόνισε, ακόμη, ότι το Eurogroup θα αποτιμήσει την πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Ο κ. Σχοινάς σημείωσε ότι ο κ. Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ θα έχουν γεύμα εργασίας πριν από την συνεδρίαση.

Επίσης, ο κ. Σχοινάς επιβεβαίωσε την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναφορικά με την προετοιμασία του Eurogroup, αλλά και τη διαχείριση του προσφυγικού.

Πάντως, είναι ξεκάθαρο πια ότι η ελληνική πλευρά, τόσο από την τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Γιούνκερ, όσο και από τη δήλωση Σταθάκη, αναζητεί πολιτική λύση στο θέμα των «κόκκινων» δανείων.

«Νομίζω ότι η διαπραγμάτευση που κάναμε αυτές τις ημέρες με τους θεσμούς “έκλεισε τον κύκλο της”, άρα είναι μια πολιτική απόφαση που πρέπει να ληφθεί», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας.

Πού διαφωνούν οι δύο πλευρές

Η πρόταση της Αθήνας προβλέπει προστασία της πρώτης κατοικίας, αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ για άγαμο, έως 250.000 ευρώ για ζευγάρι, με προσαύξηση κατά 25.000 ευρώ ανά παιδί μέχρι τα τρία, φτάνοντας σε 325.000 ευρώ για πενταμελή οικογένεια και αφορά όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως 35.000 ευρώ και το σύνολο των οφειλών τους (δάνεια, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, κλπ) δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.

Η ελληνική πλευρά, αν και επισήμως φαίνεται να μην κάνει πίσω από τα αρχικά κριτήρια που έχει βάλει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, φέρεται να είναι ανοικτή στο ενδεχόμενο η αντικειμενική αξία του ακινήτου να υποχωρήσει στις 180.000 ευρώ, με προσαύξηση 50.000 ευρώ για το ζευγάρι και 25.000 ευρώ για το κάθε παιδί.

Από την άλλη, οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν προτείνει, σύμφωνα με την κυβέρνηση, το εισοδηματικό όριο να ξεκινά από τα 8.180 ευρώ για ένα άτομο και τα 13.917 για ζευγάρι, με προσαύξηση 3.350 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τα τρία, η αξία της πρώτης κατοικίας να είναι μέχρι 120.000 ευρώ και το σύνολο των οφειλών να φτάνει τις 120.000 ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις