ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλειστηριασμοί και «κόκκινα» δάνεια οι μόνες εκκρεμότητες με τους δανειστές

Πλειστηριασμοί και «κόκκινα» δάνεια οι μόνες εκκρεμότητες με τους δανειστές

Για το Σάββατο μετατέθηκε η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές, καθώς η σημερινή (13/11) συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των Θεσμών ολοκληρώθηκε χωρίς να βρεθεί η «χρυσή» τομή για τα ακανθώδη ζητήματα των «κόκκινων» δανείων και του πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας - Έκτακτο EWG την άλλη εβδομάδα για τα 2+10 δισ. ευρώ.

Οι δύο πλευρές καλούνται έτσι να λύσουν το Γόρδιο δεσμό στο κρίσιμο αυριανό ραντεβού με την κυριότερη διαφωνία να αφορά στα εισοδηματικά κριτήρια που θα εφαρμοστούν για την προστασία «κόκκινων» δανειοληπτών από τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας τους.

Με την άμμο πάντως στην κλεψύδρα να αδειάζει, κυβέρνηση και Θεσμοί προεξοφλούν ότι αύριο θα τα «βρουν» οριστικά, ακόμα και αν οι συνομιλίες, που θα ξεκινήσουν στις 14:00, τραβήξουν για ώρες.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής που έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, το οικονομικό επιτελείο μετέβη στο ξενοδοχείο Hilton, όπου συνάντησε εκ νέου το «Κουαρτέτο».

Και μπορεί νωρίτερα να διέρρευσαν πληροφορίες για σύγκλιση σχετικά με την αντικειμενική αξία των ακινήτων που θα προστατεύονται από κατάσχεση, στη ζώνη των 180.000 ευρώ, ωστόσο οι πιστωτές θεωρούν την αντικειμενική αξία δευτερεύον θέμα σε σχέση με τα εισοδηματικά κριτήρια που «καίνε».

Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές με γνώση των συνομιλιών υποστήριξαν ότι επήλθε συμφωνία με τους δανειστές για τις αλλαγές στις 100 δόσεις, καθώς και στις διοικήσεις των τραπεζών και του ΤΧΣ, σημειώνοντας πάντως πως το οικονομικό επιτελείο δεν περίμενε έτσι και αλλιώς οριστική συμφωνία στη συνάντηση της Παρασκευής. Κάτι άλλωστε που απέδειξε και η μόλις δύο ωρών διάρκεια των επαφών.

Σε ό,τι αφορά τις 100 δόσεις, η ελληνική πλευρά φαίνεται πως δέχεται το σταδιακό περιορισμό της περιόδου χάρητος για οφειλέτες που χάνουν μια πληρωμή.

Σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό, η προθεσμία μπορεί να διαμορφωθεί στις 30 μέρες το πρώτο εξάμηνο του 2016 και στις 15 μέρες στο δεύτερο μισό του έτους, ενώ από το 2017 όποιος δεν πληρώνει εγκαίρως μια δόση θα αποβάλλεται αμέσως από τη ρύθμιση.

Επίσης, πλέον δεν υπάρχει πρόβλημα με τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, καθώς σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, το ισοδύναμο για την κατάργηση του 23% στην ιδιωτική παιδεία είναι η φορολόγηση του ηλεκτρονικού τζόγου, χωρίς πάντως ακόμα να έχει διευκρινιστεί το μοντέλο.

Όπως και να έχει, συμφωνία για τα «κόκκινα» δάνεια και τους πλειστηριασμούς θα ανοίξει το δρόμο της εκταμίευσης της υποδόσης των 2 δισεκατομμυρίων, η οποία εκκρεμεί από τα μέσα Οκτωβρίου, ενώ παράλληλα θα επιτρέψει την αποδέσμευση των 10 δισ. που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Όπως άλλωστε ανέφερε νωρίτερα και η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα «έως τις αρχές τις επόμενης εβδομάδας θα πρέπει να συγκληθεί το EuroWorking Group» προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως και να ανοίξει ξανά η κάνουλα της ρευστότητας, καθώς θα είναι αυτό που θα αξιολογήσει την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι των πιστωτών αναμένεται να παραμείνουν στην Αθήνα για μία ακόμη εβδομάδα, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να καταρτιστεί ο κατάλογος με τη δεύτερη δέσμη των προαπαιτούμενων για την υποδόση του 1 δισ. ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις