ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Αν θέλετε χρήματα δώστε τα κόκκινα δάνεια»

«Αν θέλετε χρήματα δώστε τα κόκκινα δάνεια»

«Μεταξύ σφύρας και άκμονος» βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση, με τους δανειστές να υποχωρούν στις απαιτήσεις τους.

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις με τους δανειστές – Δεν υποχωρούν στο θέμα των πλειστηριασμών

Στις 12:00, το οικονομικό επιτελείο, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης θα έχουν νέο ραντεβού με τους επικεφαλής των θεσμών, μετά την αποτυχία συμφωνίας στον 11ωρο γύρο διαπραγματεύσεων του Σαββάτου.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι πλέον δεν είναι ούτε σήμερα σίγουρη η συνεδρίαση του Euroworking Group για τη εκταμίευση των 12 δισ. ευρώ, ενώ πηγές των Βρυξελλών επιμένουν ότι αν δεν βρεθεί η «χρυσή τομή» στις διαπραγματεύσεις δεν πρόκειται να δοθεί ούτε ευρώ στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση καταβάλει προσπάθειες προκειμένου να έχει στα χέρια της την έγκριση για την εκταμίευση των δόσεων πριν το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα.

Συγκλίσεις και «αγκάθια»

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος που μετέχει στις διαπραγματεύσεις σύγκλιση υπήρξε σε πολλά πεδία όπως ο ΦΠΑ και οι 100 δόσεις. Παραμένουν ως βασικές, αλλά όχι μόνες, οι διαφορές σε πλειστηριασμούς και στα κόκκινα δάνεια.

Ειδικότερα, στα κόκκινα δάνεια δυο είναι τα βασικά πεδία σύμφωνα με την ίδια πηγή: Ποιος θα αναλάβει τη διαχείριση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων αλλά και το ύψος και οι όροι μεταφοράς των δανείων στους διαχειριστές (π.χ. τράπεζες, funds κλπ.).

Αργά το βράδυ του Σαββάτου, ελληνικές πηγές μετέφεραν ότι η διαπραγμάτευση για την προστασία της κύριας κατοικίας από τον πλειστηριασμό γίνεται επί της ελληνικής πρότασης η οποία προβλέπει την κάλυψη του 58-60% των οφειλετών που έχουν κόκκινο στεγαστικό δάνειο.

Αυτό μεταφράζεται σε εισοδηματικό κριτήριο πάνω από 30.000 ευρώ.

Επίσης προβλέπεται η επιτάχυνση της δικαστικής διαδικασίας.

Με βάση τις ίδιες πηγές γίνονται παράλληλες διαβουλεύσεις εντός των δανειστών για την οριστικοποίηση της θέσης.

Σχετικές ειδήσεις