ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμφωνία προεξοφλεί ο Ντάισελμπλουμ - Την Τρίτη το EuroWorking Group

Συμφωνία προεξοφλεί ο Ντάισελμπλουμ - Την Τρίτη το EuroWorking Group

Για πρόοδο στις συνομιλίες και συμφωνία σε πολλά θέματα κάνει λόγο ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοινώνοντας παράλληλα ότι το EuroWorking Group θα συνεδριάσει την Τρίτη, δίνοντας επί της ουσίας μικρή παράταση για να υπάρξει συμφωνία στο ανοιχτό μέτωπο των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών.

«Καλωσορίζω την καλή πρόοδο στις συζητήσεις Αθήνας και Θεσμών, συμφωνία σε πολλά θέματα. Το EuroWorking Group θα συνεδριάσει την Τρίτη», έγραψε συγκεκριμένα στον λογαριασμό του στο Twitter ο επικεφαλής του Eurogroup.

geroun

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι το EuroWorking Group θα συνεδριάσει την Τρίτη προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση και να αποφασίσει για τυχόν εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ και των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση.

Υπενθυμίζεται, ότι οι συζητήσεις μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των εκπροσώπων του κουαρτέτου συνεχίζονται από το μεσημέρι της Κυριακής, καθώς η 14ωρη διαπραγμάτευση του Σαββάτου ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα χωρίς αποτέλεσμα.

Βασικό «αγκάθι» παραμένουν τα «κόκκινα» δάνεια και η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την κυβέρνηση και τους πιστωτές χωρίζουν τα εξής:

1. Εάν η νέα αγορά που θα δημιουργηθεί για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα αφορά μόνον σε δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ (που είναι επιχειρηματικά) ή και σε μικρότερα δάνεια (συμπεριλαμβανομένων των στεγαστικών). Η ελληνική πλευρά προτείνει, η αγορά των «κόκκινων» δανείων από πιστωτικούς φορείς και funds να αφορά μόνον στα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια (ανάλογα συνέβη στην Κύπρο). Από την πλευρά τους, οι θεσμοί ζητούν να μειωθεί το όριο του 1 εκατ. ευρώ, προκειμένου να πωλούνται και στεγαστικά δάνεια ιδιωτών.

2. Εάν οι φορείς που θα αποκτήσουν τα «κόκκινα» δάνεια από τις τράπεζες, θα έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε πράξεις αναγκαστικής είσπραξης από τους οφειλέτες, ή θα περιορίζονται σε απλή διαχείριση.

3. Για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, η κυβέρνηση ζητεί να εξαιρεθούν όσοι έχουν υπαχθεί στον «νόμο Κατσέλη» και να τεθούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, που να καλύπτουν το 58%- 60% του συνόλου αυτών των δανειοληπτών. Οι θεσμοί επιμένουν η προστασία να αφορά μόνον σε δανειολήπτες στο όριο της φτώχειας. Επίσης, ζητούν επιτάχυνση στην εκδίκαση των αιτήσεων υπαγωγής στη νέα ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια και προσλήψεις προσωπικού στα δικαστήρια της χώρας.

Σχετικές ειδήσεις