ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Kράτος - προστάτης του παράνομου τζόγου

Kράτος - προστάτης του παράνομου τζόγου

Δεν θα ήταν υπερβολή να μιλήσουμε για τη Μαφία του παράνομου τζόγου και τις διαχρονικές διασυνδέσεις της με τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Μιλάμε για ένα τζόγο δις ευρώ την ώρα που η κυβέρνηση Τσίπρα φορολογεί τα νόμιμα παιγνίδια του ΟΠΑΠ και την ελληνική Οινοποιία μόλις εκείνη πήγε να σηκώσει κεφάλι.

Βρισκόμαστε στον Μάιο του 1999 όταν η δημοσιογράφος κυρία Ιωάννα Μάνδρου απεκάλυπτε στο ΒΗΜΑ, όπου εργάζονταν εκείνη την εποχή, την παράγκα του παράνομου τζόγου.

Στο ρεπορτάζ της κ. Μάνδρου διαβάζαμε έκπληκτοι: Ελέγχεται ποινικά για παράβαση καθήκοντος η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών - Ελάχιστες υποθέσεις πήραν τον δρόμο της Δικαιοσύνης - Εισαγωγέας τυχερών παιγνίων γνωμοδοτούσε για τη νομιμότητά τους !

O Εισαγγελικός λειτουργός μετά από εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Γ. Κολιοκώστα έφερε στο φως πρωτοφανείς μεθοδεύσεις και έκνομες ενέργειες κρατικών παραγόντων με ένα στόχο: να μην ελέγχονται τα χιλιάδες καταστήματα (παράνομες λέσχες, καφενεία και άλλα) όπου ο παράνομος τζόγος ανθεί και τα εκατομμύρια αυξάνονται για τους επιτηδείους με ρυθμό γεωμετρικής προόδου.

Όργιο παρανομιών και μεθοδεύσεων για να μένουν στο απυρόβλητο οι επιτήδειοι που συγκροτούν το κύκλωμα του παράνομου τζόγου, με κέρδη δισεκατομμύρια δραχμές και θύματα χιλιάδες πολίτες (που οικονομικά πεθαίνουν και πραγματικά δυστυχούν), αποκάλυψε έκπληκτος ο εισαγγελέας που προΐσταται στο Σώμα Δίωξης του Οικονομικού Εγκλήματος.

Η έρευνα του εισαγγελέα κ. Δ. Ασπρογέρακα εμφάνισε στο προσκήνιο μια δραστηριότητα την οποία δύσκολα μπορεί κανείς να υποπτευθεί. Ένας ολόκληρος μηχανισμός ­ που οικοδομήθηκε πάνω σε μια υπουργική απόφαση (το περιεχόμενό της είχε αποκαλύψει πριν από ένα και πλέον έτος «Το Βήμα» (22-2-1998) ­ λειτουργεί καλύπτοντας και συγκαλύπτοντας τον παράνομο τζόγο!

Προτού όμως καταγράψουμε μία προς μία τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις της εισαγγελικής έρευνας και τις διαπιστώσεις του έμπειρου εισαγγελικού λειτουργού, ας δούμε τις άμεσες και σημαντικότατες ενέργειές του, που κατατείνουν στο να τεθεί φρένο στη συντελούμενη παρανομία και στο να ανακοπεί ο έκνομος κατήφορος και κρατικών λειτουργών.
Ο κ. Ασπρογέρακας, βεβαιωθείς ότι για τον παράνομο τζόγο ο έλεγχος και η τιμωρία των επιτηδείων και υπευθύνων είναι έννοια ανύπαρκτη, άρχισε από ψηλά, οπαδός της λαϊκής ρήσεως «το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι».

Είχε διατάξει προκαταρκτική εξέταση για τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών (Γνωμοδοτική Επιτροπή Παιγνίων) για παράβαση καθήκοντος!

Η Επιτροπή αυτή (θα αναφερθούμε παρακάτω), προϊόν της τότε υπουργικής απόφασης, λειτουργεί ουσιαστικώς (ανεξαρτήτως τυχόν προθέσεων μελών της) ως πλυντήριο για τους παρανόμους του τζόγου, «λευκαίνοντας» την παρανομία τους και εξασφαλίζοντάς τους ατιμωρησία, και το βασικότερο: τεράστια κέρδη.

Όταν ο κ. Ασπρογέρακας πάτησε το πόδι του στο μεγάλο κτίριο της οδού Κηφισιάς, όπου στεγάζονταν τότε ΣΔΟΕ, ζήτησε ενημέρωση για τους ελέγχους που διενεργούν κλιμάκια του ΣΔΟΕ ανά την Αττική για τυχερά παίγνια (οι καταγγελίες που φθάνουν καθημερινά στην υπηρεσία του είναι δεκάδες, και μάλιστα ορισμένες δραματικές, καθώς άνθρωποι αυτοκτονούν και καταστρέφονται), διαπίστωσε με οδυνηρή έκπληξη ότι οι έλεγχοι ήταν ελάχιστοι, αν όχι ανύπαρκτοι, για τη χρονιά που μας πέρασε.

Το τι αποκαλύφθηκε από την έρευνα του κ. Ασπρογέρακα θα απαιτούσε σελίδες επί σελίδων για να γραφεί.
Ας σταχυολογήσουμε ωστόσο ορισμένα μόνο από τον μακρύ κατάλογο των παρανομιών.
Πρώτα - πρώτα οι άνδρες του ΣΔΟΕ είχαν περιορίσει, ως ελαχιστοποιήσει, τους ελέγχους για παράνομα παίγνια (αν και από την υπουργική απόφαση είναι αρμόδιοι), διότι τέτοιες εντολές είχαν από τους προϊσταμένους τους! Ποιος ήλεγχε το οργανωμένο κύκλωμα του παράνομου τζόγου; Όσοι έλεγχοι είχαν γίνει, έγιναν από αστυνομικά όργανα και οι σχετικές δικογραφίες είχαν αποσταλεί, πάντοτε σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που προβλέπει και τη διαδικασία, στη Γνωμοδοτική Επιτροπή Παιγνίων του υπουργείου Οικονομικών.

Και στα συρτάρια της βρέθηκαν όμως οι περισσότερες!

Ή, για να ακριβολογούμε, η συντριπτική πλειονότητά τους. Από τις 1.049 υποθέσεις για παράνομο τζόγο που έφθασαν στην Επιτροπή μόνο 54 προωθήθηκαν στη Δικαιοσύνη για τα περαιτέρω!

Οι υπόλοιπες παρέμειναν προς επεξεργασία, επιβεβαιώνοντας απολύτως τις προβλέψεις της εισαγγελικής αρχής, η οποία εγγράφως είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, όταν θεσμοθετήθηκε αυτή η Επιτροπή, ότι ουσιαστικώς θα λειτουργήσει σαν πλυντήριο των παρανόμων, οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια στην ατιμωρησία τους.

Με απανωτά έγγραφά του προς το υπουργείο Οικονομικών, ο τότε εισαγγελέας του ΣΔΟΕ ζήτησε πλήρη στοιχεία για τους ελέγχους αλλά και για ποιο λόγο οι περισσότερες υποθέσεις δεν προωθήθηκαν στη Δικαιοσύνη. «Να μας γνωρίσετε αν έχει υποβληθεί η σχηματισθείσα δικογραφία, δεδομένου ότι τα παιγνιομηχανήματα που κατασχέθηκαν έχουν χαρακτηρισθεί τυχερά και συνεπώς συντρέχει παράβαση του άρθρου 8 παρ. 2 του νόμου 2523/97. Σε αποφατική περίπτωση παρακαλούμε να υποβάλετε αμέσως τη σχετική δικογραφία και να μας αναφέρετε τους λόγους για τους οποίους καθυστέρησε η υποβολή της (ο χρόνος καθυστέρησης δέκα μήνες)». Με αυτό το περιεχόμενο εκατοντάδες έγγραφα για καταχωνιασμένες δικογραφίες με κατηγορουμένους υπευθύνους για παράνομο τζόγο εστάλησαν από τον κ. Ασπρογέρακα με αποδέκτες τη Γνωμοδοτική Επιτροπή Παιγνίων σε μια προσπάθεια οι παρανομούντες να υποστούν τις νόμιμες κυρώσεις...

Τα μέλη της τότε Επιτροπής ελέγχθηκαν από τον εισαγγελέα για παράβαση καθήκοντος. Κατέθεσαν γραπτώς τους ισχυρισμούς τους και η έρευνα αυτή οδήγησε σε νέες αποκαλύψεις. Στην Επιτροπή που αποφαίνεται αν πράγματι το παίγνιο είναι παράνομο ή όχι (δίδει δηλαδή το πράσινο φως για την ποινική δίωξη του υπευθύνου του καταστήματος, όπου βρέθηκε) διαπιστώθηκε ότι μετέχει μεταξύ άλλων και εισαγωγέας τυχερών παιγνίων!

Στις εξηγήσεις που δόθηκαν το βασικό επιχείρημα ήταν ότι αυτός γνωρίζει τα μηχανήματα («κουλοχέρηδες», ηλεκτρονικές πόκες και άλλα) και μπορεί να αποφανθεί σχετικά! (χάθηκαν οι ειδικοί και οι εμπειρογνώμονες).
Μάλιστα η Επιτροπή γνωμοδότησε (!) ότι συγκεκριμένο παίγνιο που κάνει θραύση στα παράνομα «καζίνα» (καφενεία και αλλού) δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχερό (άρα παράνομο).

Ωστόσο ο εισαγγελέας του ΣΔΟΕ κ. Δ. Ασπρογέρακας με έγγραφό του είχε ζητήσει από τη Γνωμοδοτική Επιτροπή Παιγνίων να επανεξετάσει την απόφασή της (περί μη παρανόμου για το συγκεκριμένο παιγνίδι), καθώς αποκαλύφθηκε ότι εισάγεται από τον εισαγωγέα, μέλος της Επιτροπής!

Οι διαπιστωθείσες παρανομίες, αντάξιες του τζίρου δισεκατομμυρίων από τον παράνομο τζόγο, οδήγησαν τον εισαγγελέα που προΐσταται στους «Ράμπο» του οικονομικού εγκλήματος στην απόφαση να διατάσσει και ο ίδιος ελέγχους για τα παράνομα παιχνίδια και να παρακολουθεί στενά τη δραστηριότητα όχι μόνο της Επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών αλλά και του ίδιου του ΣΔΟΕ!

Όταν ιδρύθηκε η Επιτροπή Παιγνίων στο υπουργείο Οικονομικών, για να αποφαίνεται αν ένα παιχνίδι που κατάσχουν ως παράνομο οι διωκτικές αρχές είναι πράγματι παράνομο, ο τότε εισαγγελέας του ΣΔΟΕ κ. Ισ. Ντογιάκος εγγράφως και προφητικά είχε περιγράψει τις συνέπειες.

Η απόφαση που αποτέλεσε, σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές το «χαλί» της παρανομίας φέρει τον αριθμό 1125278/1437/97. Σύμφωνα με τις διατάξεις της ο ιδιοκτήτης ή ο υπεύθυνος του καταστήματος όπου εντοπίζονται από τις διωκτικές αρχές μηχανήματα με παράνομα τυχερά παιχνίδια («κουλοχέρηδες», πόκες και άλλα) δεν οδηγείται στο Αυτόφωρο, καθώς μπορεί να αμφισβητήσει, μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος, το είδος του παιχνιδιού και να ζητήσει να εξετασθεί από τη Γνωμοδοτική Επιτροπή Παιγνίων.

«Η ρύθμιση αυτή», είχε προφητικά επισημάνει ο τότε εισαγγελέας του ΣΔΟΕ, «δημιουργεί σοβαρότατα εμπόδια στο έργο των ελεγκτικών οργάνων και αποτελεί τροχοπέδη στην εξέλιξη της ποινικής διαδικασίας».

Στο έγγραφό του προς το υπουργείο Οικονομικών είχε υποστηρίξει ότι η δημιουργία της Επιτροπής Παιγνίων και οι αρμοδιότητές της οδηγούν ουσιαστικώς σε ατιμωρησία τους υπευθύνους για παράνομο τζόγο, καυτηριάζοντας τη ρύθμιση αυτή και για την πρόβλεψή της, να παραμένουν στην κατοχή των υπευθύνων τα μηχανήματα που είχαν κατασχεθεί, ως παράνομα παίγνια, ώσπου να εξετασθούν από την Επιτροπή του υπουργείου!

«Είναι αφελές», σημείωνε ο εισαγγελέας του ΣΔΟΕ, «να πιστεύει κανείς ότι οι ιδιοκτήτες και γενικά οι υπεύθυνοι των καταστημάτων όπου διενεργούνται τυχερά παίγνια δεν θα επιδιώξουν να αλλοιώσουν τα τεχνικά δεδομένα του μηχανήματος που τελικά θα έχουν στην κατοχή τους επί μεγάλο χρονικό διάστημα ώσπου να το προσκομίσουν ενώπιον της Γνωμοδοτικής Επιτροπής, δεδομένου ότι, ανεξάρτητα από τη σφράγισή του, είναι αποδεδειγμένο ότι είναι τεχνικά δυνατή η οποιαδήποτε παρέμβαση για πλήρη αλλαγή του χαρακτήρα του».

Εγγράφως οι εισαγγελικές αρχές είχαν αξιώσει τότε την απόσυρση της επίμαχης υπουργικής αποφάσεως, επισημαίνοντας ότι εγκυμονεί έξαρση του παράνομου τζόγου, και είχαν ζητήσει την εντατικοποίηση των ελέγχων και την επέκτασή τους «σε μεγάλες χαρτοπαικτικές λέσχες και καταστήματα, όπου και διακινούνται μεγάλα χρηματικά ποσά με όλες τις εντεύθεν δυσμενείς συνέπειες». Ωστόσο βοή βοώντος εν τη ερήμω... Οι αρμόδιοι αλλού είχαν στρέψει το ενδιαφέρον τους.
Έρχεται λοιπόν σήμερα ο κ. Τσακαλώτος να κυνηγήσει στην ουσία τα νόμιμα παιγνίδια του ΟΠΑΠ, να φορολογήσει άγρια τους οινοπαραγωγούς και όλα αυτά την στιγμή που (όπως αποδεικνύει το ρεπορτάζ της κ. Μάνδρου), το παρα-κράτος προστατεύει στην πραγματικότητα την βιομηχανία του παράνομου τζόγου.

Είναι προφανές ότι κάποια στελέχη του ελεγκτικού μηχανισμού έχουν τους λόγους τους...

-Έχουμε εγκαίρως ενημερώσει την κυβέρνηση για την μη-αποδοτικότητα του υπό συζήτηση φόρου

Διακριτική μεταχείριση σε βάρος του ΟΠΑΠ αποτελεί η φορολόγηση των τυχερών παιχνιδιών του, υποστηρίζει με αφορμή την υπό συζήτηση επιβολή τέλους ή φόρου σε παίγνια της ΟΠΑΠ ΑΕ, ο Γενικός Διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας της ΟΠΑΠ, Οδυσσέας Χριστοφόρου.

«Έχουμε εγκαίρως ενημερώσει με αναλυτικά στοιχεία την κυβέρνηση για την μη-αποδοτικότητα του υπό συζήτηση τέλους ή φόρου επί παιγνίων της ΟΠΑΠ ΑΕ, καθώς και για τις σοβαρές αρνητικές συνέπειες σε πολλαπλά επίπεδα που θα επιφέρει.

Εξηγήσαμε εμπεριστατωμένα ότι οποιοδήποτε τέλος ή φόρος στα παιχνίδια μας δεν θα φέρει τα αναμενόμενα δημοσιονομικά έσοδα και θα πλήξει σοβαρότατα τον κλάδο των πρακτόρων μας, λόγω της μείωσης της νόμιμης παικτικής δραστηριότητας, γεγονός που επισήμαναν και οι ίδιοι οι πράκτορες στις συζητήσεις που είχαν με την κυβέρνηση. Η μείωση αυτή θα επιδράσει αρνητικά στο ποσό που εισπράττει το ελληνικό δημόσιο από τη συμμετοχή του κατά 30% στα ακαθάριστα έσοδα της εταιρείας και επιπρόσθετα θα μειωθεί ο εταιρικός φόρος που καταβάλουν η ΟΠΑΠ και το δίκτυο των πρακτόρων της, καθώς και ο φόρος των νικητών.

"Εκτός όμως από τον οικονομικό αντίκτυπο ενός τέτοιου μέτρου, εγείρονται νομικά ζητήματα μεταξύ αυτών και διακριτική μεταχείριση σε βάρος της εταιρείας μας και συνακόλουθα του δικτύου των πρακτόρων" αναφέρει ο κ. Χριστοφόρου.
«Από την πλευρά μας, έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την αύξηση των δημοσίων εσόδων, μέσω της καταπολέμησης του παράνομου τζόγου ο οποίος αυτή τη στιγμή υπολογίζεται στα 6 δισ. ευρώ. Η ανεξέλεγκτη παράνομη αγορά αποτελεί μάστιγα για τη χώρα. Η αποτελεσματική καταπολέμησή της θα έχει για το ελληνικό δημόσιο -τόσο σε οικονομικό όσο και κοινωνικό επίπεδο- μεγαλύτερα οφέλη από το συγκεκριμένο φόρο ή τέλος», σημειώνει ο ίδιος.

Πηγή:kourdistoportocali.com

Σχετικές ειδήσεις