ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρέγκλινγκ (ESM): Αν η Ελλάδα εφαρμόσει το πρόγραμμα το χρέος θα γίνει βιώσιμο

Ρέγκλινγκ (ESM): Αν η Ελλάδα εφαρμόσει το πρόγραμμα το χρέος θα γίνει βιώσιμο

Να «μαζέψει» τις προσδοκίες στο θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, πριν καν αυτό ξεκινήσει ούτε σε επίπεδο συζήτησης επιχειρεί ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα South China Morning Post ο επικεφαλής Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ υποστηρίζει πως το ελληνικό χρέος μπορεί να γίνει βιώσιμο, φτάνει να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος της και να υποστηρίξει επίσης τις κοινωνικές δομές.

Σε ερώτημα πώς μπορεί η Ελλάδα να έχει βιώσιμη πορεία ώστε να είναι σε θέση να αποπληρώσει το χρέος της και να υποστηρίξει την κοινωνική υποδομή, ο Κλάους Ρέγκλινγκ είπε πως είναι εφικτό και μάλιστα δεν έχει καμία αμφιβολία γι' αυτό.

Ο κος Ρέγκλινγκ αιτιολόγησε την άποψή του λέγοντας ότι αυτό μπορεί να συμβεί «επειδή αφενός οι όροι δανεισμού μας είναι ευνοϊκοί. Χρεώνουμε πολύ χαμηλά επιτόκια και τα δάνεια μας έχουν πολύ μεγάλη διάρκειας. Ως εκ τούτου, το ίδιο το χρέος δεν έχει και πολύ νόημα».

Απαντώντας στο τι θα μπορούσε να προσδοκά κανείς για την ανάπτυξη της Ελλάδας στο μέλλον ανέφερε:

«Είδαμε ότι η ανάπτυξη επέστρεψε πέρυσι με τις σωστές πολιτικές. Αυτό το έτος διακόπηκε λόγω του ότι η νέα κυβέρνηση που ανέλαβε τα καθήκοντά της στις αρχές του τρέχοντος έτους δοκίμασε μια διαφορετική προσέγγιση για 6 ή 7 μήνες. Έχουν αντιστραφεί ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις και η χώρα επέστρεψε πίσω στους μπελάδες (the country got back into trouble). Αλλά γνωρίζουμε από την εμπειρία του περασμένου έτους και από την αξιολόγηση των θεσμών πως με τις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα μπορεί να έχει μια καλή ανάπτυξη. Αυτό είναι εφικτό, αλλά αυτό απαιτεί τη συνέχιση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών».

Σχετικές ειδήσεις