ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μοσκοβισί σε Παπαδημούλη: Στις αρχές του 2016 η συζήτηση για το χρέος

Μοσκοβισί σε Παπαδημούλη: Στις αρχές του 2016 η συζήτηση για το χρέος

«Θα εργαστείτε για μια γενναία ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους; Θα κάνει πίσω η Κομισιόν στην πρόταση της για πανευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων επειδή σας μάλωσε ο κύριος Σόιμπλε;», ρωτά σε παρέμβασή του ο ο Δημ.Παπαδημούλης στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, για την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους και το πανευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων.

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής (ECΟΝ) στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της Συζήτησης σχετικά με την Ετήσια Επισκόπηση της Ανάπτυξης και την έκθεση για τον μηχανισμό επαγρύπνησης με τους Βάλντις Ντομπρόβσκις, Αντιπρόεδρο και Επίτροπο αρμόδιο για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο, Πιέρ Μοσκοβισί, Επίτροπο αρμόδιο για τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές υποθέσεις, τη φορολογία και τα τελωνεία και Μαριάν Τίσεν, Επίτροπο αρμόδια για την απασχόληση, τις κοινωνικές υποθέσεις, τις δεξιότητες και την κινητικότητα της εργασίας.

Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής, στην παρέμβασή του έθεσε τρία συγκεκριμένα ερωτήματα:

«Κύριε Μοσκοβισί, η Κομισιόν παρουσίασε πριν από λίγες μέρες την πρόταση για ένα πανευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων. Και λίγες ώρες μετά, αυτή η πρόταση της Κομισιόν δέχτηκε μια πολύ επιθετική κριτική, με πλήρη άρνηση, από τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, τον κ. Σόιμπλε. Έχετε κάποιο σχόλιο γι' αυτή τη σπουδή του κ. Σόιμπλε, να σας επιτεθεί και να αρνηθεί την πρόταση της Κομισιόν; Σκοπεύετε να επιμείνετε στην πρότασή σας, που αποτελεί και μια δέσμευσή σας; Ή θα κάνετε πίσω επειδή σας μάλωσε ο κύριος Σόιμπλε;
Κυρία Τίσεν: Πριν από λίγο καιρό, ο Ιταλός Υπουργός Οικονομικών, ο κ. Παντοάν, κατέθεσε μια πρόταση για ένα πανευρωπαϊκό σύστημα στήριξης των ανέργων, που να λειτουργεί συνδυαστικά με τις προσπάθειες των κρατών-μελών, έτσι ώστε να καταπολεμηθεί η αυξημένη ανεργία. Πώς βλέπετε, ως αρμόδια Επίτροπος, την πρόταση Παντοάν; Θα την εξετάσει η Κομισιόν; Τη βλέπετε θετικά;
Και η τρίτη μου ερώτηση, πάλι προς τον κ. Μοσκοβισί: Γύρω από τα θέματα του χρέους, η Κομισιόν θεωρεί ότι το χρέος δυσκολεύει την ανάκαμψη, επηρεάζει αρνητικά τις επενδύσεις που χρειάζονται. Είναι διατεθειμένη η Κομισιόν, στην περίπτωση της Ελλάδας, να παίξει ένα μεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στο ΔΝΤ που ζητά μια γενναία ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και του Eurogroup, που αρνείται μια τέτοια ιδέα; Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών είπε ότι τον Φεβρουάριο μπορούμε να έχουμε σ' αυτά τα θέματα μια παραγωγική συζήτηση. Θα εργαστείτε γι' αυτό;».

Ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί απαντώντας σχετικά στον Δημήτρη Παπαδημούλη δήλωσε τα εξής:
«Για την εγγύηση των καταθέσεων: Όταν δρομολογήσαμε την τραπεζική ένωση, ήταν τρεις οι πυλώνες, ήταν σαφές αυτό. Εποπτεία, εξυγίανση -που σχεδόν έχει ολοκληρωθεί- και ο τρίτος πυλώνας ήταν η εγγύηση καταθέσεων. Και γι' αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε μια πρόταση που είναι φιλόδοξη και σοβαρή. Ο κ. Σόιμπλε έκανε τις παρατηρήσεις του για το θέμα αυτό, σίγουρα θα ξεκινήσει η συζήτηση... Ούτε για τους άλλους δυο πυλώνες ήταν εύκολο. Οι συνάδελφοί μου στην Ευρωπαϊκή επιτροπή είναι πάρα πολύ πραγματιστές.
Τώρα σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος: Έχουμε ένα χρονοδιάγραμμα, έχουμε προθεσμίες και η λογική είναι ότι πρώτα πρέπει να πετύχουν οι μεταρρυθμίσεις και να εφαρμοστεί το πρόγραμμα. Ήδη είχαμε μια πρώτη δέσμη μέτρων που ψηφίστηκε, μια δεύτερη δέσμη μέτρων αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μια διαδικασία έγκρισης. Πολλές φιλόδοξες και θαρραλέες μεταρρυθμίσεις όπως η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, πιστεύουμε ότι είναι προς την καλή κατεύθυνση. Θα μπορούσαμε να έχουμε σημαντικές εκταμιεύσεις για την εφαρμογή του προγράμματος και για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Και θα δούμε και το ζήτημα του χρέους. Ελπίζω και εύχομαι να γίνει το συντομότερο δυνατόν αυτό. Πιστεύω ότι στις αρχές του έτους θα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τη συζήτηση. Το πώς θα ολοκληρωσουμε αυτή τη συζήτηση δεν το ξέρω ακόμη, μένει να το δούμε».

Η Επίτροπος Μαριάν Τίσεν απαντώντας σχετικά στον Δημήτρη Παπαδημούλη δήλωσε τα εξής:
«Τι θα γίνει με την πρόταση -θα αναδιατυπώσω το ερώτημα- ένα τμήμα της ανεργίας να αμοιβαιοποιηθεί, με την έννοια ότι όλα τα κράτη-μέλη θα αναλάβουν ένα τμήμα της προσπάθειας... Υπάρχει μια τέτοια πρόταση να δημιουργηθεί ένα ειδικό ταμείο στην ΕΕ το οποίο θα χρησιμοποιείται για τέτοιες έκτακτες καταστάσεις. Τώρα κατά πόσον από εκεί θα μπορούν να εκταμιεύονται επιδόματα ανεργίας... Δεν έχει ακόμη συζητηθεί τόσο συγκεκριμένα στην Ευρωπαϊκή επιτροπή, αλλά σίγουρα χρειαζόμαστε μεγαλύτερη σύγκλιση όσον αφορά τις ενέργειες των κρατών-μελών πριν καταλήξουμε κι εμείς σε συγκεκριμένη πρόταση».

Ρoή Ειδήσεων