ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι περιμένει το πετρέλαιο για να ισορροπήσει;

Τι περιμένει το πετρέλαιο για να ισορροπήσει;

Άνοδο από τα σχεδόν χαμηλότερα επίπεδα του έτους κατέγραφαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου ύστερα από δημοσίευμα, που επικαλείται υψηλόβαθμο απεσταλμένο του ΟΠΕΚ και που σύμφωνα με το οποίο η Σαουδική Αραβία θα προτείνει μια συμφωνία για να ισορροπήσει τις αγορές πετρελαίου με τη βοήθεια χωρών που δεν είναι μέλη Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) τον επόμενο χρόνο.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια για το μπρεντ κατέγραφαν άνοδο 59 σεντς στα 43,08 δολάρια το βαρέλι στις 11:18 ώρα Ελλάδας. Το αμερικανικό αργό ενισχυόταν κατά 41 σεντς στα 40,35 δολάρια ενώ χθες υποχώρησε κάτω από τα 40 δολάρια το βαρέλι.

Η Σαουδική Αραβία, που μέχρι στιγμής αντιστέκεται στην όποια παρέμβαση στην αγορά για τη στήριξη των τιμών πετρελαίου, θα προτείνει στον ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Energy Intelligence.

Μια μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ μπορεί να προχωρήσει μόνο εάν χώρες που δεν είναι μέλη του, όπως η Ρωσία, το Μεξικό, το Ομάν και το Καζακστάν δεσμευθούν σε κοινή δράση, φέρεται να δήλωσε ο υψηλόβαθμος απεσταλμένος του ΟΠΕΚ.

«Οι τιμές του πετρελαίου κινούνται ανοδικά λόγω της συζήτησης ότι η Σαουδική Αραβία θα προτείνει μια παγκόσμια συμφωνία για να ισορροπήσει την αγορά», σχολίασε ο Φρανκ Κλουμπ, αναλυτής στην Landesbank Baden-Wuerttemberg.

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη υπουργική συνεδρίαση του ΟΠΕΚ την Παρασκευή, κατά την οποία ο οργανισμός αναμένεται να εμμείνει στη στρατηγική για διατήρηση της παραγωγής σε υψηλά επίπεδα σε μια προσπάθεια να αμυνθεί του μεριδίου του στην αγορά.

Εκτός από την υπερπροσφορά, πιέσεις στις τιμές ασκούν η αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων και το ενισχυμένο δολάριο.

Το αμερικανικό αργό και το πετρέλαιο κατέγραψαν χθες απώλειες άνω του 4%, με το μπρεντ να διαμορφώνεται κοντά σε χαμηλό επταετίας μετά την ανακοίνωση των στοιχείων της αμερικανικής Υπηρεσίας Ενεργειακής Πληροφόρησης για αύξηση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ για 10η συνεχή εβδομάδα.