ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ESM και EuroWorking Group επιμένουν: Χωρίς το ΔΝΤ δεν υφίσταται ελληνικό πρόγραμμα

ESM και EuroWorking Group επιμένουν: Χωρίς το ΔΝΤ δεν υφίσταται ελληνικό πρόγραμμα

Την αναγκαιότητα της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο «Μνημόνιο 3» υπογραμμίζουν με συνεντεύξεις τους σήμερα, Κυριακή (13/12/2015) τόσο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ και ο πρόεδρος του EuroWorking Group (EWG) Τόμας Βίζερ.

«Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση χωρίς το ΔΝΤ (...) Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης ήταν προϋπόθεση για το κλείσιμό της», επισημαίνει ο κ. Βίζερ σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής».

«Ακούσαμε πολύ σαφή μηνύματα από μερικά κράτη – μέλη ότι τα Κοινοβούλιά τους δεν θα συμφωνήσουν στο κλείσιμο της αξιολόγησης, αν δεν είναι απολύτως βέβαια ότι το ΔΝΤ θα ενταχθεί στο πρόγραμμα όπως η Φινλανδία, αλλά και άλλα κράτη – μέλη», τονίζει στη συνέντευξή του στην «Κ» ο αυστριακός οικονομολόγος.

«Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση χωρίς το ΔΝΤ, και αυτό δεν είναι προσωπική μου άποψη, ή των θεσμών της ΕΕ, αλλά μια πραγματικότητα που απορρέει από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες σε μερικά κράτη – μέλη», διευκρινίζει.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βίζερ διευκρινίζει με νόημα πως «οι κανόνες του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης είναι ξεκάθαροι και απαιτούν τη συναίνεση όλων των κρατών – μελών για τις εκταμιεύσεις. Εάν οποιοδήποτε από τα κράτη – μέλη δεν ήταν σύμφωνο με την εκταμίευση χρημάτων προς την Ελλάδα, τότε δεν θα μπορούσε να γίνει».
Όπως σημειώνει, «αν κάποιος θέλει να αναλύσει την εξέλιξη του χρέους της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να γνωρίζει το αποτέλεσμα της πρώτης αξιολόγησης. Το αποτέλεσμα είναι ζωτικής σημασίας».

Ρέγκλινγκ: Υπάρχει σύγκλιση με το ΔΝΤ για τη ρύθμιση του χρέους

Στην ίδια κατεύθυνση και οι δηλώσεις του Κλάους Ρέγκλινγκ, στο Βήμα της Κυριακής. «Η γλώσσα της Συνθήκης είναι σαφής, είμαι πεπεισμένος για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα», τονίζει και εκφράζει παράλληλα την έκπληξή του για την αβεβαιότητα της ελληνικής πλευράς στο θέμα αυτό: «Η συμφωνία των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του περασμένου Ιουλίου και η απόφαση του Eurogroup του περασμένου Αυγούστου δηλώνει ξεκάθαρα ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα», προσθέτει.

Αναφερόμενος στο θέμα του χρέους, η βιωσιμότητα του οποίου αποτελεί και ένα από τα βασικά σημεία διαφωνίας μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ ο κ. Ρέγκλινγκ εκτιμά ότι υπάρχει σύγκλιση με το ΔΝΤ για τη ρύθμιση του χρέους.

Ρoή Ειδήσεων