ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ασφαλιστικό: Οι δανειστές απειλούν με…20ετία, αν δεν κοπούν άμεσα οι κύριες συντάξεις

Ασφαλιστικό: Οι δανειστές απειλούν με…20ετία, αν δεν κοπούν άμεσα οι κύριες συντάξεις

Σε «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων έχει μετατραπεί τοασφαλιστικό, καθώς οι δυο πλευρές (ελληνική κυβέρνηση και δανειστές) έχουν αγεφύρωτες διαφορές που δεν προμηνύουν σε καμία περίπτωση συμφωνία εντός του 2015.

ΘΡΙΛΕΡ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Η συμφωνία πρέπει να έχει κλείσει εντός Ιανουαρίου 2016 και οι εκπρόσωποι των δανειστών δείχνουν ήδη τα «δόντια» τους καθώς έθεσαν το θέμα της 15ετίας, ενώ άνοιξαν θέματα που είχαν κλείσει κατά το παρελθόν ζητώντας συγκεκριμένα στοιχεία και μετρήσιμους στόχους.

Τα πράγματα για την κυβέρνηση αναμένεται να είναι δύσκολα και εντός του Ιανουαρίου αναμένεται να θα εκτυλίχθη ένα πραγματικό θρίλερ. Χαρακτηριστικό είναι πως οι εκπρόσωποι των δανειστών χωρίς να ξεκαθαρίσουν την κατάργηση της 15ετίας και την αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης για τη λήψη σύνταξης στα 20 χρόνια όπως επιθυμούν, το κουαρτρέτο των εκπροσώπων των δανειστών ξεκαθάρισε ότι η λήψη σύνταξης με λίγα έτη λειτουργεί εκ προοιμίου αποτρεπτικά για τη συνέχιση της ασφάλισης.

Την ίδια ώρα οι θεσμοί ήταν τουλάχιστον επιφυλακτικοί στη πρόταση του Έλληνα υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά δύο μονάδες (για τα επόμενα 3 χρόνια), ώστε να διαφυλαχτεί ως «εθνική κόκκινη γραμμή» η προστασία των κύριων συντάξεων.

Παράλληλα στον αέρα βρίσκεται και το θέμα των εισφορών καθώς οι δανειστές δεν ανοίγουν ακόμα τα χαρτιά τους, αφού τα πάντα θα εξαρτηθούν από το συνολικό πακέτο μεταρρύθμισης που θα παρουσιαστεί από την Ελλάδα το επόμενο έτος. Η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει έτοιμο το νομοσχέδιο την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, προκειμένου να πάει προς ψήφιση στη Βουλή όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Οι δανειστές φαίνεται πως στη διαπραγμάτευση «θρίλερ» που θα γίνει τον Ιανουάριο, θα ρίξουν το βάρος στο δημοσιονομικό σκέλος της μεταρρύθμισης αλλά και στη μελλοντική δομή του νέου συστήματος αφού από αυτό θα καθοριστεί η πορεία των συνταξιοδοτικών δαπανών.

Πιο αναλυτικά

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πρώτο σκέλος, κυβέρνηση και θεσμοί έχουν ήδη καλύψει το 70% των δεσμεύσεων για δημοσιονομική προσαρμογή εντός του 2016, και αναμένεται να συζητηθούν και να συμφωνηθούν μέτρα της τάξης των 500 εκατ. ευρώ.

Στο δεύτερο σκέλος, «κλειδί» της διαπραγμάτευσης θεωρείται το ποσοστό αναπλήρωσης βάσει του οποίου θα υπολογίζονται οι νέες συντάξεις, για το οποίο η κυβέρνηση δεν άνοιξε τα χαρτιά της. Αν και οι θεσμοί φάνηκαν να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τη νέα δομή του συστήματος, τους συντελεστές αναπλήρωσης και το αν τελικά με βάση την κυβερνητική πρόταση «βγαίνουν τα νούμερα», οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ανοίξουν τα χαρτιά τους τον Ιανουάριο.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών φαίνεται πως είναι αποφασισμένοι να ανοίξουν ξανά το θέμα της 15ετίας, που είναι η ελάχιστη απαιτούμενη περίοδος συνταξιοδότησης ,προσθέτοντας άλλα πέντε χρόνια, καθώς όπως υποστηρίζουν η πρόβλεψη για καταβολή της σύνταξης με 15 έτη ασφάλισης λειτουργεί αποτρεπτικά.

Δεν αποκλείεται επίσης το ενδεχόμενο οι εκπρόσωποι των θεσμών να επιδιώξουν τη διασύνδεση της καταβολή της σύνταξης με εισοδηματική κριτήρια, στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος έχει μόνο 15 έτη ασφάλισης.

Το πρώτο ενδεχόμενο περιλαμβανόταν στο περίφημο mail Χαρδούβελη, και μάλιστα προκειμένου να μην εφαρμοστεί βίαια ανατρέποντας τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις των 55χρονων, προέβλεπε να ισχύσει για όσους είχαν γεννηθεί από το 1980 και μετά. Το δεύτερο προβλεπόταν στο 3ο Μνημόνιο, δεν υπήρξε όμως αντίστοιχη νομοθετική διάταξη σε κάποιον από τους επόμενους εφαρμοστικούς νόμους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας φάνηκε να αιφνιδιάστηκε από τα ερωτήματα των δανειστών, καθώς δεν έχει περιλάβει κάποιο σχετικό σενάριο στις μελέτες της.

Το ΕΚΑΣ

Ειδική αναφορά έγινε για το ΕΚΑΣ, με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο να επαναλαμβάνει ότι ισχύει η δέσμευση της κυβέρνησης που αποτυπώνεται και στη συμφωνία του Ιουλίου για κατάργηση (από το 2016) του 20% των δικαιούχων με βάση νέα εισοδηματικά κριτήρια. Η σχετική δαπάνη θα είναι μειωμένη τον νέο χρόνο κατά 223 εκατ. ευρώ, ωστόσο το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται μελέτη που θα περιλαμβάνει σειρά μέτρων προκειμένου να αντισταθμιστούν οι απώλειες.

Σύμφωνα δε, με υπουργική απόφαση του Γ. Κατρούγκαλου με την οποία κατανέμεται στα ταμεία η προβλεπόμενη από τον προϋπολογισμό κρατική χρηματοδότηση, η επιχορήγηση για το ΕΚΑΣ προβλέπεται αυξημένη. Αναλυτικά, προβλέπεται να ανέλθει σε 678 εκατ. ευρώ έναντι 516 εκατ. ευρώ για το 2015. Βέβαια, η πραγματική δαπάνη για το ΕΚΑΣ ήταν κατά το τρέχον έτος σχεδόν διπλάσια. Έτσι εξηγείται η μικρή αύξηση για τον επόμενο χρόνο.

Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς το υπουργείο Εργασίας «χτύπησε» κατά κύριο λόγο τοΙΚΑ, καθώς όπως φαίνεται και στον προϋπολογισμό του ταμείου, που αναμένεται να συζητηθεί και να εγκριθεί από το Διοικητικό του Συμβούλιο εντός των επόμενων ημερών, η κρατική δαπάνη για πληρωμή συντάξεων είναι μειωμένη κατά 28% ή περίπου 1 δισ. ευρώ. Αναλυτικά, το 2016, το δημόσιο θα δώσει στο ΙΚΑ για την πληρωμή συντάξεων 2,752 δισ. ευρώ, έναντι 3,806 δισ. ευρώ (αρχική πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του 2015 ήταν 3,656 δισ. ευρώ).

Σχετικές ειδήσεις