ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταθάκης: Το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια περιέχει αυστηρούς κανόνες υπέρ των δανειοληπτών

Σταθάκης: Το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια περιέχει αυστηρούς κανόνες υπέρ των δανειοληπτών

Να καταθέσει παράδειγμα ευρωπαϊκής χώρας, όπου ισχύουν κανόνες αυστηρότεροι από αυτούς που περιέχονται στο ψηφισθέν νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια, κάλεσε την αντιπολίτευση ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης.

Ο κ. Σταθάκης, αντέκρουσε τις θέσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται με τους δανειστές και ανέφερε «τουλάχιστον δέκα σημεία» για τα οποία, όπως είπε, η διαπραγμάτευση οδήγησε σε πιο θετικά αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, ανέφερε την προστασία της πρώτης κατοικίας με κρατική αρωγή πλήρους κάλυψης για το 25% και με πολύ καλούς όρους προστασίας για το 35% των δανειοληπτών και την συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ, όπου όπως είπε, εξασφαλίστηκε η κατά 51% ιδιοκτησία του Δημοσίου.

«Η κυβέρνηση, προχωρά με σταθερότητα στην εφαρμογή μιας πολιτικής, την οποία έχει διατυπώσει ανοιχτά στο λαό, όπως η διαπραγμάτευση των 48 προαπαιτουμένων και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», ανέφερε μιλώντας από το βήμα της Βουλής ο Γιώργος Σταθάκης.

Ο υπουργός Οικονομίας πρόσθεσε, ότι ο υπό συζήτηση νόμος, που διαμορφώνει το ρυθμιστικό σχέδιο ίδρυσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων διαχείρισης των κόκκινων δανείων, περιέχει αυστηρότερους κανόνες υπέρ των δανειοληπτών από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Ο Γιώργος Σταθάκης απέρριψε την τροπολογία που είχε καταθέσει νωρίτερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, για διατήρηση της προστασίας των δανειοληπτών που έχουν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη, αναφέροντας ότι οι προβλέψεις του νόμου διασφαλίζουν πλήρως τον δανειολήπτη από οποιαδήποτε αλλαγή διαχειριστή του δανείου, αφού απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε αλλαγή να οδηγεί σε χειροτέρευση της θέσης του δανειολήπτη και του εγγυητή.

Αναφερόμενος στο ενιαίο μισθολόγιο, για τους εργαζομένους του Δημοσίου, ανέφερε ότι διασφαλίζει πως δεν υπάρχουν μειώσεις μισθών, καθώς και ότι δεν διευρύνονται οι μισθολογικές ανισότητες.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομίας κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι δεν προσκόμισε συγκεκριμένες προτάσεις για τα κόκκινα δάνεια.

Σχετικές ειδήσεις