ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τόμσεν: Να φύγει το ΔΝΤ από την Ελλάδα

Τόμσεν: Να φύγει το ΔΝΤ από την Ελλάδα

«Βελούδινο διαζύγιο» του ΔΝΤ με την Ελλάδα εισηγείται ο Πολ Τόμσεν, αλλά και πολλοί από τους τεχνοκράτες του Ταμείου που ασχολούνται με το ελληνικό πρόγραμμα - Πιέσεις από τις ΗΠΑ και Ευρωπαϊκές χώρες στην Κριστίν Λαγκάρντ για παραμονή του IMF στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Το Ταμείο δεν πρέπει να δώσει νέο δάνειο αλλά να φύγει από το ελληνικό πρόγραμμα» προτείνει ο πρώην εκπρόσωπος του Ταμείου στην τρόικα, υποστηρίζοντας μάλιστα πως δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του σε αυτό.

Ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του στους Financial Times, είχε εκφράσει την άποψη πως είναι η στιγμή η Ευρώπη να αναλάβει μόνη της τη χρηματοδότησή της και το Διεθνές Ταμείο να αποχωρήσει βρήκε έναν απρόσμενο σύμμαχο: το… γνωστό μας πρώην τροϊκανό και επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου πλέον, Πολ Τόμσεν.

«Το ΔΝΤ δεν πρέπει να δώσει νέο δάνειο, αλλά να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα», είναι, σύμφωνα με την εφημερίδα «Επένδυση», η εισήγηση του ισχυρού άνδρα του Ταμείου και μέχρι πριν από 1,5 χρόνο υπευθύνου για το ελληνικό πρόγραμμα, Πολ Τόμσεν.

Κατά το δημοσίευμα, ο κ. Τόμσεν (που έχει προαχθεί σε διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου) φέρεται να επιμένει στην αποχώρηση του ΔΝΤ, καθώς, κατά την άποψή του, δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζει το καταστατικό του Ταμείου για τη συμμετοχή σε προγράμματα στήριξης.

Το δημοσίευμα αναφέρει μάλιστα ότι την ίδια άποψη με τον Πολ Τόμσεν -ουσιαστικά για έλλειψη ιδιοκτησίας- έχουν και πολλοί από τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ που ασχολούνται με το ελληνικό πρόγραμμα, οι οποίοι προτείνουν ένα «βελούδινο διαζύγιο» με την Αθήνα, με τρόπο που θα επιτρέπει στο Ταμείο να παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος, χωρίς να συμμετέχει με νέο δάνειο στο πρόγραμμα στήριξης.

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά, μεταξύ άλλων, και στις πολιτικές πιέσεις που ασκούνται από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αλλά και από τις ΗΠΑ, προς την επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, για την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων