ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Με... αστερίσκους έλαβε η Ελλάδα το 1 δισ. ευρώ

Κομισιόν: Με... αστερίσκους έλαβε η Ελλάδα το 1 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με την έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Με ανοιχτά τρία ζητήματα από την δεύτερη λίστα προαπαιτούμενων μέτρων, έλαβε η Ελλάδα το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.

Σε έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται ότι οι νόμοι που ψηφίστηκαν στις 15 Δεκεμβρίου και οι δράσεις που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση στις 21 Δεκεμβρίου ανταποκρίνονται εν γένει στην λίστα με τα 13 προαπαιτούμενα.

Ωστόσο, ανοιχτά παραμένουν δύο ζητήματα. Πρώτον, η Τράπεζα της Ελλάδας δεν έχει ακόμα επιλέξει έναν εκκαθαριστή. Δεύτερον, πρέπει να γίνουν περισσότερες προσπάθειες για την δημιουργία ενός λεπτομερούς σχεδίου για την ίδρυση μιας Δημόσιας Αρχής Πιστοποίησης Φερεγγυότητας με την στήριξη ενός εξωτερικού συμβούλου.

Όσον αφορά το ζήτημα του εκκαθαριστή, η Κομισιόν σημειώνει πως στις 6 Δεκεμβρίου επιλέχθηκαν οι τρεις επικρατέστεροι υποψήφιοι, οι οποίοι έχουν πλέον πρόσβαση σε περαιτέρω στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας και θα καταθέσουν οικονομικές προτάσεις.

Η Κομισιόν επισημαίνει πως οι θεσμοί αναμένουν από την ελληνική κυβέρνηση να ξεκινήσει άμεσα συζητήσεις με τον ιδιώτη μέτοχο του ΟΤΕ ΟΤΕ -1,91% για την μεταφορά των μετοχών που ελέγχει το ελληνικό δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ, με βάση την συμφωνία των μετόχων, ώστε η μεταφορά να ολοκληρωθεί πριν από την πρώτη αξιολόγηση.

Σχετικές ειδήσεις