ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντοκουμέντο: Περισσότερα μέτρα ζητούσε το ΔΝΤ από τον Νοέμβριο

Ντοκουμέντο: Περισσότερα μέτρα ζητούσε το ΔΝΤ από τον Νοέμβριο

Σάλο έχει προκαλέσει η σημερινή «διαρροή» εγγράφων-«φωτιά», βάσει του οποίου οι εκπρόσωποι του Κουαρτέτου και πιο συγκεκριμένα η Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ είχαν ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση τον Νοέμβριο του 2015 να λάβει πρόσθετα μέτρα, ώστε να καλύψει τα δημοσιονομικά κενά.

Στο φως έγγραφα-«βόμβα», τα οποία αποδεικνύουν ότι οι δανειστές ζητούσαν από τον Χουλιαράκη «περισσότερο αίμα», για να καλυφθούν τα κενά του 2015

Στο έγγραφο που έφερε στη δημοσιότητα το euro2day.gr, καταγράφονται οι θέσεις των εκπροσώπων των δανειστών στη συνεδρίαση του EuroWorking Group (EWG) της 8ης Νοεμβρίου στο οποίο συμμετείχε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης παρουσιάζοντας τις ελληνικές θέσεις.

euro2day eggrafo simera

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Για τα δημοσιονομικά υπάρχουν κάποια ελλείμματα, ίσως χρειαστούν ορισμένες αποζημιώσεις για το 2015 και κάποια μέτρα ίσως χρειαστούν, για να καλυφθούν τα κενά στο μέλλον». Επί της ουσίας, σε αυτό το σημείο του εγγράφου, φαίνεται η άμεση αναφορά της κ. Βελκουλέσκου για το δημοσιονομικό κενό του 2015 και κυρίως για την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων.

Από κοντά και ο Σόιμπλε...

Soible

Βάσει του ιδίου εγγράφου, φαίνεται πως τη γραμμή Βελκουλέσκου-ΔΝΤ συμμεριζόταν απόλυτα και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά τη συνεδρίαση του EWG, ζητούσε από τον Έλληνα ομόλογό του Ευκλείδη Τσακαλώτο να επισπεύσει τις μεταρρυθμίσεις που είχαν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του «Μνημονίου 3».

Ο ίδιος ο κ. Σόιμπλε, άλλωστε, είχε προϊδεάσει την Αθήνα ότι η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας θα είναι «αργή και βασανιστική», ώστε να τηρηθούν στο ακέραιο όλες οι δεσμεύσεις.

Βίζερ: Χωρίς μεταρρυθμίσεις δεν έχει λεφτά

thomaswieser

Σε πιο κυνικό ύφος, βάσει των εγγράφων που διέρρευσαν σήμερα στον Τύπο, εμφανιζόταν, πάντως ο επικεφαλής του EWG Τόμας Βίζερ. «Καμία εκταμίευση δεν θα είναι δυνατή μέχρις ότου να υπάρξει πλήρης συμφωνία για όλους τους στόχους και τους υπόλοιπους σημαντικούς όρους», είχε πει ο Τ. Βίζερ στον Γ. Χουλιαράκη, κατά την κρίσιμη εκείνη συνεδρίαση του EWG.

euro2day eggrafo simera2

Πολιτικά εκτεθειμένος ο Τσακαλώτος

tsakalotos

Από τα έγγραφα του EWG εγείρεται η εύλογη απορία, τι εννοούσε ακριβώς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε δήλωσή του χθες, Δευτέρα (19/01/2016), ότι «δεν ξέρουμε τίποτα για πρόσθετα μέτρα».

Με απλά λόγια, το έγγραφο αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όχι μόνον ήξερε, αλλά δεν είπε κουβέντα για τα όσα διημείφθησαν στη συνεδρίαση του EWG, γεγονός που καθιστά πολιτικά εκτεθειμένο τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών.

Σημειώνεται, εξάλλου, πως το «Μνημόνιο 3» δεν προβλέπει πουθενά χρηματοδότηση τυχόν νέων ελλειμμάτων, αφού οι δανειστές έχουν δεσμευθεί μόνο για την κάλυψη της αναχρηματοδότησης παλαιότερων δανείων που είχε λάβει η Ελλάδα.

Το μόνο σίγουρο είναι πως αναμένεται πλέον με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η αντίδραση της κυβέρνησης γύρω από το όλο θέμα.

Σχετικές ειδήσεις