ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακαλώτος: Έχουμε συμφωνήσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ

Τσακαλώτος: Έχουμε συμφωνήσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ

Διευκρινίσεις για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα έδωσε ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Απαντώντας σε παρεμβάσεις του Δημήτρη Σταμάτη της Νέας Δημοκρατίας και του Χάρη Θεοχάρη του Ποταμιού, επεσήμανε πως «η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα έχει συμφωνηθεί στο μνημόνιο της 13ης Ιουλίου. Όπως ανέφερα και στη συνέντευξή μου στην γερμανική οικονομική εφημερίδα "Handelsblatt", εμείς δεν έχουμε πρόβλημα με τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, πρόβλημα έχουμε στην περίπτωση που θέλει να καθυστερήσει τη διαδικασία αξιολόγησης».

Προσέθεσε επίσης, ότι όπως πληροφορήθηκε από το CNN, το ΔΝΤ δεν έχει αξιολογήσει έως τώρα την ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό.

Ο κ. Τσακαλώτος είπε επίσης ότι η συζήτηση για την αξιολόγηση πρέπει να είναι σύντομη, γιατί ο χρόνος έχει μεγάλη σημασία και εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί κατά τις συναντήσεις που είχε με τους ομολόγους του στην Ευρώπη, διαπίστωσε ότι υπάρχει καλή διάθεση για την εξεύρεση λύσης και όχι για τη δημιουργία περαιτέρω προβλημάτων. Αναφερόμενος στη στάση του ΔΝΤ, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «δεν εκφράστηκε υπέρ της καθυστέρησης, όμως δεν έδειξε την κατανόηση που έδειξαν οι άλλοι ότι ο χρόνος είναι σημαντικός».

Απαντώντας σε ερώτηση της Ντόρας Μπακογιάννη, για το αν οι δανειστές επιδεικνύουν, όπως λέγεται, διάθεση για αναβολές στην αξιολόγηση, έως ότου υπάρξουν χειροπιαστά στοιχεία, για θέματα όπως είναι το ασφαλιστικό και η αγροτική μεταρρύθμιση, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι κατά τις συναντήσεις του με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Διάσωσης, την Επιτροπή, τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όχι μόνο δεν διαπίστωσε κάτι τέτοιο, αλλά «το ακριβώς αντίθετο», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Σχετικές ειδήσεις