ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι συμβαίνει στην παγκόσμια οικονομία στις μεγάλες μεταβολές του πετρελαίου

Τι συμβαίνει στην παγκόσμια οικονομία στις μεγάλες μεταβολές του πετρελαίου

Η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου σε χαμηλό επίπεδο 12ετίας μπορεί να είναι ένα αξιόπιστο τεστ για την ευρωστία της κινεζικής οικονομίας, δήλωσε στο CNBC o Κένεθ Ρογκόφ, καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, που εμφανίζεται επιφυλακτικός για τις προοπτικές της.

Κάθε φορά που το πετρέλαιο καταγράφει τόσο μεγάλες μεταβολές, δημιουργούνται προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία, τόνισε ο καθηγητής.

«Οι αγορές υποτίμησαν πολύ τις πιθανότητες μίας σημαντικότερης επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας», σημείωσε ο Ρογκόφ, προσθέτοντας: «Η ανησυχία σχετικά με την Κίνα είναι ότι όλοι λένε ‘φυσικά, θα υπάρξει μία ομαλή προσγείωση'. Μπορεί να υπάρξει, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο να το διαχειρισθεί κανείς».

Ο Ρογκόφ υποστηρίζει ότι η Κίνα αποτελεί το επόμενο μεγάλο ερωτηματικό, σημειώνοντας την κυβερνητική αδιαφάνεια και το διογκούμενο χρέος της «Δεν γνωρίζουμε τι γίνεται, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πόσο γρήγορα αυτό θα μπορούσε να αντιστραφεί», δήλωσε: «Υπό κάποια έννοια, οι χαμηλές τιμές των πρώτων υλών αποτελούν επίσης ένα μέτρο για το τι συμβαίνει (στην Κίνα), όπως και τα επίσημα στοιχεία».

Ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ σημείωσε, ωστόσο, ότι δεν είναι όλα ζοφερά για την κινεζική οικονομία, καθώς η χώρα έχει τη θέληση να χρησιμοποιήσει τα μέσα που διαθέτει: «Έχουν πολλά διαθέσιμα, θέλουν να κοινωνικοποιήσουν πολλές από τις ζημιές, πέραν από αυτό που είναι διατεθειμένες να κάνουν οι περισσότερες χώρες», είπε ο Ρογκόφ.

Σχετικές ειδήσεις