ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο κατώτατο επίπεδο 25 ετών η οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα

Στο κατώτατο επίπεδο 25 ετών η οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα

Η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας επιβραδύνθηκε το 2015 στο 6,9%, που αποτελεί το κατώτερο επίπεδο εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας την επίμονη επιβράδυνση της δραστηριότητας παρά την ανάπτυξη του τομέα των υπηρεσιών που, για πρώτη φορά, αντιπροσώπευσε πέρυσι πάνω από το μισό του ΑΕΠ.

Ο επίσημος αριθμός του Εθνικού Γραφείου Στατιστικών για πέρυσι αντιστοιχεί στη μέση πρόβλεψη των αναλυτών που ερωτήθηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο και βρίσκεται σημαντικά κάτω από την ανάπτυξη του 7,3% που είχε καταγραφεί το 2014.

Η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία του πλανήτη επιβραδύνθηκε κατά το τέταρτο τρίμηνο. Τους πρώτους μήνες του 2015, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σημείωσε άνοδο 6,8% σε ένα χρόνο, επιβραδυνομενο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά συμβαδίζοντας με τις προβλέψεις που είχαν κάνει στο Γαλλικό Πρακτορείο 18 εμπειρογνώμονες.

Οι αριθμοί αυτοί εξετάζονται επισταμένα καθώς, ακόμη και εξασθενημένος, ο ασιατικός γίγαντας παραμένει ένας από τους κύριους κινητήρες της ανάπτυξης στον πλανήτη, ο μείζων πρωταγωνιστής του διεθνούς εμπορίου και ένας κολοσσιαίος καταναλωτής πρώτων υλών. Η ανάπτυξη της Κίνας θεωρείται κινητήρας για την παγκόσμια οικονομία και παρακολουθείται από τους επενδυτές σ' όλο τον κόσμο.

Το Πεκίνο είχε θέσει επίσημο στόχο για την ανάπτυξη το 7%. Ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ έχει δηλώσει πως ακόμη και ένας βραδύτερος ρυθμός ανάπτυξης θα ήταν αποδεκτός, εφόσον δημιουργούνταν νέες θέσεις απασχόλησης.

Σχετικές ειδήσεις