ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

TτΕ: Πλεόνασμα 1,1 δισ. ευρώ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

TτΕ: Πλεόνασμα 1,1 δισ. ευρώ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

Αυξημένο πλεόνασμα εμφάνισε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στο ενδεκάμηνο του 2015, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος.

Ειδικότερα, την περίοδο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2015, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε πλεόνασμα 1,1 δισεκ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 1,9 δισεκ. ευρώ το 2014.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη βελτίωση του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών, το οποίο εμφάνισε πλεόνασμα 911,7 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 2,5 δισεκ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2014, κυρίως λόγω του περιορισμού της δαπάνης για εισαγωγές.

Συνολικά, οι εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 8,4%, αλλά οι αντίστοιχες δαπάνες για εισαγωγές μειώθηκαν με ταχύτερο ρυθμό, κατά 14,0%. Την ίδια περίοδο, τα ισοζύγια πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων επιδεινώθηκαν.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών μειώθηκε κατά 4,5 δισεκ. ευρώ, λόγω της βελτίωσης όλων των επιμέρους ισοζυγίων. Ειδικότερα, οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία παρουσίασαν άνοδο κατά 4,6%, ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές δεν παρουσίασαν αξιόλογη μεταβολή.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών περιορίστηκε, καθώς παρατηρήθηκε μείωση των καθαρών εισπράξεων από μεταφορές, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από την άνοδο των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές και λοιπές υπηρεσίες. Την περίοδο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2015, οι συνολικές αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 7,5% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2014 και οι αντίστοιχες εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 5,9%.

Όμως και το ισοζύγιο κεφαλαίων την περίοδο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2015, εμφάνισε πλεόνασμα 1,9 δισεκ. ευρώ, κατά 413,3 εκατ. ευρώ μικρότερο από εκείνο της ίδιας περιόδου του 2014.

Αυξημένο πλεόνασμα κατά 2,5 δισεκ. ευρώ εμφάνισε και το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων κατά την ίδια περίοδο (Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2015) φθάνοντας τα 2,9 δισεκ. ευρώ, σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2014.

Οι καθαρές απαιτήσεις των κατοίκων από άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό εμφάνισαν αύξηση κατά 340,7 εκατ. ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες υποχρεώσεις, οι οποίες αντιπροσωπεύουν άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, σημείωσαν μείωση κατά 411,3 εκατ. ευρώ κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2015.

Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου, η καθαρή αύξηση κατά 1,6 δισεκ. ευρώ των απαιτήσεων κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στην άνοδο των τοποθετήσεών τους σε μετοχές αλλοδαπών επιχειρήσεων κατά 7,0 δισεκ. ευρώ, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη μείωση κατά 5,7 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια εξωτερικού.

Επίσης, οι καθαρές υποχρεώσεις κατοίκων έναντι του εξωτερικού μειώθηκαν κατά 2,4 δισεκ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου, η οποία αντισταθμίστηκε από την άνοδο των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων.

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η καθαρή αύξηση των απαιτήσεων και των υποχρεώσεων κατοίκων έναντι του εξωτερικού αντανακλά σε μεγάλο βαθμό τη στατιστική προσαρμογή που συνδέεται με την έκδοση τραπεζογραμματίων (2).

Επιπλέον, όσον αφορά τις απαιτήσεις, το ενδεκάμηνο του 2015 σημειώθηκε καθαρή αύξηση κατά 2,4 δισεκ. ευρώ των καταθέσεων και repos κατοίκων στο εξωτερικό.

Στην πλευρά των υποχρεώσεων, η καθαρή αύξηση κατά 7,0 δισεκ. ευρώ των καταθέσεων και repos μη κατοίκων στην Ελλάδα (περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET), αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη μείωση των δανειακών υποχρεώσεων κατοίκων.

Σχετικές ειδήσεις